Foto: Srđ je našFoto: Srđ je naš"Pozdravljamo najave ministra Dobrovića o mijenjanju postupaka izrade i odobravanja studija utjecaja na okoliš, kao i najave odustajanja od prljavih i zastarjelih projekata izgradnje novih termoelektrana na uvozni ugljen, poput TE Ploče i Plomin", priopćili su iz inicijative Srđ je naš.

Iz inicijative podsjećaju da su upravo Studije utjecaja na okoliš, koje su izrađivane za projekte HE Ombla, golf resort na Srđu i apartmansko naselje Duba Stonska u Malostonskom zaljevu, bile primjer nevjerodostojnih i nestručnih studija izrađivanih po napucima zainteresiranih naručitelja koji su ih i financirali te su usprkos svim manjkavostima, znanstvenoj neutemeljenosti i nevjerodostojnosti dobivale pozitivna mišljenja i rješenja od strane nadležnih tijela.

Inicijativa Srđ je naš već je sudskim putem zatražila preispitivanje tih nezakonito provedenih postupaka kao i na temelju njih izdanih Rješenja o prihvatljivosti utjecaja na okoliš.

"Spremni smo ministru Dobroviću ukazati na propuste i nezakonitosti koje su se u vezi s ovim projektima dogodile u vrijeme njegovih prethodnika, kao i na pravomoćne sudske presude koje pokazuju da su predstavnici državnih vlasti i njegovog ministarstva postupali nezakonito. Od njega očekujemo da preispita ove slučajeve", zaključuju iz inicijative Srđ je naš.

<
Vezane vijesti