Foto: Antifa OsijekFoto: Antifa OsijekPovodom sedamdesete obljetnice oslobođenja Osijeka od fašizma, grupa Antifa Osijek izvela je akciju preimenovanja pojedinih ulica i trgova kako bi upozorili na degradaciju sjećanja na antifašističke borce i žrtve fašizma te na prešućivanje terora provođenog od strane okupatora.

"Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća tadašnje gradske vlasti izvršile su u Osijeku zločin protiv sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu izbrisavši je iz nazivā ulica i trgova te uklonivši i porušivši njezina spomen obilježja. Od tada, prešućivanje terora koji su provodili nacistički okupatori i njihovi ustaški sluge postalo je redovan način ponašanja svih budućih gradskih vlasti", poručuj iz Antifa Osijek.

Smatraju kako svođenje sjećanja na antifašističke borce i žrtve fašizma na protokolarno polaganje vijenaca predstavlja samo po sebi uvredu žrtvi koju su podnijeli za civilizacijska postignuća koja su uslijedila kao rezultat njihove borbe kao što su opće pravo glasa, opće pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, opće pravo na besplatno obrazovanje.

"Pogotovo je, u tom kontekstu, uvredljivo za antifašističke borce i žrtve fašizma da na dan kad su partizanske jedinice oslobodile Osijek od nacističko-ustaške okupacije, vijence polaže izaslanstvo Gradskog vijeća kojim predsjedava ponosni ustašofil Anto Đapić", ističu iz Antifa Osijek te dodaju kako ne pristaju na takvo obilježavanje Dana oslobođenja jer antifašizam nije protokolarnog karaktera, već suštinsko određenje.

Zbog svega navedenog, grupa Antifa Osijek odlučila je Dan oslobođenja obilježiti vraćanjem Narodnooslobodilačke borbe u imena nekih osječkih ulica i trgova te su svom gradu vratili Trg oslobođenja 14.4.1945., na isti trg koji se sada zove imenom Slobode.

Dodaju kako su se uz to odlučili i na jedno samoinicijativno preimenovanje, točnije parka u kojemu se nalazi kosturnica u kojoj su sahranjene sedamdeset i četiri žrtve nacističko-ustaškog terora, u Park Narodnooslobodilačke borbe.

"Razumijevajući stav gradskih vlasti da je mijenjanje imenā ulica i trgova nepraktično jer predstavlja trošak promjene dokumenata njihovim stanovnicima, poručujemo Gradonačelniku i Gradskom vijeću sljedeće: U Parku Narodnooslobodilačke borbe nitko ne živi, dakle nitko uslijed njegova preimenovanja neće imati izvanredan trošak, stoga zahtijevamo da se ovo preimenovanje učini trajnim“, poručuju iz Antifa Osijek.

<
Vezane vijesti