policija_copy33032.jpgKuća ljudskih prava Zagreb osuđuje postupanje policije prema prosvjedniku prilikom posjeta premijera Andreja Plenkovića Korčuli. "Privođenjem i udaljavanjem prosvjednika s mjesta mirnog prosvjeda, policija je onemogućila ostvarivanje njegovog ljudskog prava na javno okupljanje i na slobodu izražavanja. Prema dostupnoj snimci prosvjednik ni na koji način nije narušavao red i mir, već je koristio svoje pravo na izražavanje i spontano okupljanje te nije smio biti udaljen s mjesta spontanog prosvjeda", upozoravaju.

Iz Kuće ljudskih prava ističu kako posebno zabrinjava da je ovakvo policijsko postupanje zabilježeno u više slučajeva proteklih godina, u kojima svjedočimo neopravdanim ograničenjima prava na slobodu izražavanja, posebice kada se radi o javnoj kritici aktualne vlasti i državnih dužnosnika, odnosno političara.oš jednom upozoravaju na nefunkcioniranje građanskog nadzora nad radom policije, koje je u ovakvim slučajevima nužan mehanizam za zaštitu ljudskih prava građana

"Pravo na slobodu izražavanja koje je povezano s pravom na slobodu okupljanja podrazumijeva i izražavanje nezadovoljstva s aktualnom vlašću i njenim politikama. Ograničenje tog prava u ovom slučaju može biti opravdano isključivo iz razloga zaštite sigurnosti državnih dužnosnika i građana koja po našem sudu i dostupnoj snimci nije bila ni na koji način ugrožena", objašnjavaju.

Podsjećaju i da RH ima obvezu primjenjivati praksu Europskog suda za ljudska prava koji je utvrdio pravo svakog pojedinca na spontani prosvjed protiv aktualne vlasti na mjestu i u vrijeme koje on smatra najprikladnijim za izražavanje kritike i političkog stava.

Kuća ljudskih prava zato traži očitovanje policije o ovom slučaju, kao i provođenje unutarnje kontrole nad policijskim postupanjem. Još jednom upozoravaju na nefunkcioniranje građanskog nadzora nad radom policije, koje je u ovakvim slučajevima nužan mehanizam za zaštitu ljudskih prava građana.

Ključne riječi: MUP, prosvjed, politika
<
Vezane vijesti