H-Alter
Prikaz rasta nezaposlenosti mladih pomoću tradicionalnog jela - kruh s rajčicama: Kako nezaposlenost raste, udio rajčice se smanjuje i otežava jedenje kruha dok luk preuzima dominaciju nad jelomPrikaz rasta nezaposlenosti mladih pomoću tradicionalnog jela - kruh s rajčicama: Kako nezaposlenost raste, udio rajčice se smanjuje i otežava jedenje kruha dok luk preuzima dominaciju nad jelomJeste li se ikad pitali kakvog je okusa razlika u plaći kod muškaraca i žena? Ili biste li radije probali juhu čiji je temelj cijena stanova u Hrvatskoj prije ekonomske krize ili danas? Zanima vas kakvog je okusa politika rezova? Ako je vaš odgovor potvrdan, onda je projekt "Data Cuisine" prava stvar za vas.

Jeste li se ikad pitali kakvog je okusa razlika u plaći kod muškaraca i žena? Ili biste li radije probali juhu čiji je temelj cijena stanova u Hrvatskoj prije ekonomske krize ili danas? Zanima vas kakvog je okusa politika rezova ili pak kakvog su okusa stranački sistemi? Želite li znati kako se određeni podaci mogu povezati s kuhanjem? Ako je vaš odgovor potvrdan, onda je projekt Data Cuisine prava stvar za vas.

Data Cuisine je eksperimentalno istraživanje prezentacije podataka s kulinarskom svrhom koje su pokrenuli Mortiz Stefaner, stručnjak za vizualizaciju podataka, i grupa prozessagenten koja se bavi načinima promjene paradigmi kroz umjetnost, arhitekturu i dizajn. Glavni cilj im je istražiti načine pristupa podacima i pričama koje stoje iza njih pomoću kuhanja.

Kako organizatori projekta kažu, prebacivanje nizova podataka u lako čitljive dijagrame ili mape je jedan od načina prikazivanja podataka, ali zašto ne bismo otišli korak dalje i prikazali podatke na opipljiviji način, tj. pomoću hrane?

Projekt je krenuo 2012. godine kao kulinarska radionica Open Data u Helsinkiju gdje su polaznici radionice istraživali na koji način predstaviti lokalne podatke kroz neodvojive osobine hrane kao što su boja, forma, tekstura, okus i slično. Svaki je od polaznika imao mogućnost pretvoriti podatke u konkretnu, opipljivu materiju, odnosno iz jezika brojeva u jezik hrane, pri tome stječući iskustvo i uvid u oba medija, kao i uvid u unutrašnje konstrukcije i odnose. Ideja je radionicu svaki put održavati u drugom gradu kroz nekoliko dana tijekom kojih polaznici i voditelji razvijaju potencijalna jela, teme i recepte. Kako organizatori projekta kažu, prebacivanje nizova podataka u lako čitljive dijagrame ili mape je jedan od načina prikazivanja podataka, ali zašto ne bismo otišli korak dalje i prikazali podatke na opipljiviji način, tj. pomoću hrane?

Iako su radionice zabavnog karaktera, cilj je pružiti ljudima konkretne uvide u kvalitetu i raznolikost lokalnih podataka i naučiti ih principima reprezentacije podataka. Najvažnije, omogućiti drugačiji pogled na društvo i to izvan konvencionalne reprezentacije podataka s kojom se svakodnevno susrećemo u smislu infografika i dijagrama.

Iako projekt Data Cuisine u pripremi koristi tradicionalne kuharske tehnike za vizualizaciju podataka, na nedavno održanoj radionici u Barceloni po prvi put se koristio stroj za 3D printanje hrane kao jedan od alata pripreme. Zahvaljujući sve većoj dostupnosti tehnologiji 3D printanja i ambicioznosti kuhara poput Paca Moralesa, pojavila se ideja o direktnom printanju hrane te je uz pomoć Luisa Fraguada, direktora istraživanja iz BAD-a (Built By Associative Data), uskoro i realizirana. Iako ovakav prikaz podataka nije moguć kod nekog kompleksnog istraživanja, ovakvim načinom reprezentacije možemo dobiti drugačiji pogled na društveno stanje, a i zapravo, možemo ga okusiti.

Tema jela ostaje na polazniku, ali gotovo sve teme problematiziraju određena društvena pitanja poput imigracijskih politika, rodne nejednakosti, financijskih rezova, siromaštva i slično. 

Tema jela ostaje na polazniku, ali gotovo sve teme problematiziraju određena društvena pitanja poput imigracijskih politika, rodne nejednakosti, financijskih rezova, siromaštva i slično. Tako je, na primjer, polaznica radionice u Helsinkiju svojim radom "Okus migracija" prikazala nacionalni sastav finskog stanovništva pomoću tradicionalne hrane određene nacije gdje je količina hrane na tanjuru odgovarala broju stanovnika određene nacionalnosti koji žive u Finskoj, dok je polaznica radionice u Barceloni jelom "Rekvijem za znanost" prikazala drastično smanjenje ulaganja u znanost u Španjolskoj u periodu od 2009. do danas pomoću dva kolača u kojima udio šećera te metoda pripreme predstavlja financijsku potporu države.

Možemo reći da svakako svjedočimo jednom od zanimljivijih pristupa podacima koji imaginaran koncept brojeva pretvara u opipljivu stvarnost i ako vas zanima više posjetite stranicu Data Cuisine na kojoj možete pogledati ostale radove sudionika i sudionica radionica te pronaći informacije o budućim radionicama.

Ključne riječi: hrana
<
Vezane vijesti