Peter Tatchell, pionir gay aktivizma: Ako LGBT osobe žele jednaka prava kao heteroseksualci znači da jednostavno želimo ono što oni imaju i ništa više. To pretpostavlja da su prava koja imaju heteroseksualci savršena i prekrasna, ali nisu. Ne želimo biti jednaki u fundamentalno nejednakom društvu, želimo promjene u društvu na dobrobit svih, gay i straight osoba.

Peter Tatchell, britanski aktivist, rodom iz Australije pionir je gay aktivizma koji je još 1973. godine protestirao za prava homoseksualaca u Berlinu koji je tada bio dio komunističkog DDR-a. Osnovao je časopis 'OutRage!', u kojem otkriva homoseksualce u visokim britanskim slojevima, pozivajući ih da slobodno progovore o svojim seksualnim. Zbog njegovih akcija, izjava i napisa stalno ga napadaju, a 300 puta na njega su i fizički nasrnuli.
Dva puta se okomio na Roberta Mugabea. 1999. godine u Londonu ga je dočekao pred hotelom, uhvatio ga za ruku i rekao mu da je uhićen jer je odgovoran za mučenje i zlostavljanje homoseksualaca, a dvije godine kasnije u pokušao je isto. Mugabeovi su ga čuvari gadno izudarali i ostavili ga na tlu.
Njegov dolazak u Zagreb nije bio tako dramatičan, ali je bio odlična prilika za razgovor sa ovim zanimljivim borcem, ne samo za homoseksualna, nego općenito ljudska prava.


Na početku moramo spomenuti nedavna događanja koja su popratila prvi Queer Sarajevo Festival i šok koji je nastao takvim razvojem događaja.
Nasilje u Sarajevu pokazuje stanje i situaciju u kojoj se nalaze LGBT osobe tamo, činjenica da su imena i lica organizatora festivala objavljeni su na YouTube-u gdje im se otvoreno prijetilo dekapitacijom je zastrašujući. Šokantno je da se to događa u 21. stoljeću. Sramotno je da muslimanske vođe u Bosni nisu osudili napade i nasilje, njihova tišina je odobravanje. Svijet je podupirao bosanske muslimane kad su bili izloženi genocidu, a sada neki od njih pribjegavaju ekstremnom nasilju prema svojoj braći koji su homoseksualci.
Stavovi religijskog vodstva u Hrvatskoj nisu doveli do otvorenog nasilja u Hrvatskoj, ali su svejedno prilično pogubni za pripadnike queer zajednice. Koji su po vama problemi s kojima se suočava queer zajednica u Hrvatskoj?
Homofobični stavovi Katoličke crkve u Hrvatskoj su dobar primjer. Crkva se protivi zakonu o istospolnim brakovima i to shvaćam kao vrlo nekršćanski stav. Sadržaj Kristova evanđelja je ljubav i milosrđe, a u ponašanju hrvatske Katoličke crkve prema svojoj sugrađanima koji se homoseksualci vidi se jako malo ljubavi. Čuo sam da su da su neki članovi Crkve potajno gayevi i pod okriljem crkve promoviraju homofobičnu agendu. Ako su te glasine točne onda postoji opravdani razlog da ih se razotkrije zbog licemjerja. Oni koji javno propovijedaju homofobiju, dok u isto vrijeme imaju tajne gay odnose su licemjeri i homofobi i treba ih razotkriti.
Kakva je situacija s OutRage!-om?
OutRage! postoji već 18 godina i vjerojatno smo najduže postojeća queer grupa koja se bavi direktnim akcijama, ali trenutno prolazimo, kao uostalom cijela LGBT zajednica u Britaniji, kroz period apatije jer su mnoge od mjera gay jednakosti koje smo tražili ostvarene. U Britaniji se u manje od deset godina dogodila nevjerojatna promjena, svaki homofobični zakon je preispitan, osim zabrane istospolnih brakova.

tatchell_red_square.jpg
tatchell3.jpg
<
Vezane vijesti