Foto: L.R.<br>Foto: L.R.
Nakon što su na prošlotjednom plenumu zatražili smjene dekanice i prodekana, studenti zagrebačkog TTF-a jučer su najavili nove akcije u vidu blokade Fakultetskog vijeća, kao i prosvjeda pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta.

Na zagrebačkom Tehnološko-tekstilnom fakultetu jučer je održan drugi plenum na kojem su studenti najavili blokadu sjednice Fakultetskog vijeća koja se treba održati 31. listopada.

Za razliku od prošlotjednog koji je održan ispred fakulteta, jučerašnji je plenum održan u dvorani na fakultetu, iako dekanat studentima nije dao dozvolu za održavanjem. Međutim, 60-ak studenata se nije dalo smesti, te su opravdano zauzeli dvoranu i dogovorili daljnje korake u borbi protiv fakultetske vrhuške koja uporno odbija dijalog i ignorira studentske upite.

Osim što su dogovorili blokadu Fakultetskog vijeća do čijeg održavanja zahtijevaju i očitovanje aktualnog rektora Damira Borasa, studenti su najavili i prosvjed ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji će se održati čim novi ministar preuzme tu funkciju.

Jedan od zahtjeva jest i očitovanje Studentskog zbora o svim problemima do petka 21. listopada. Studentski zbor na TTF-u zasada se drži kao žuti sindikat u poduzeću, što znači da ne zastupa interese studenata, već uprave.Studenti su najavili i prosvjed ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji će se održati čim novi ministar preuzme tu funkciju.

Podsjetimo, studenti TTF-a su na prethodnom plenumu javnost upoznali s nizom suspektnih radnji fakultetske uprave kao što su ilegalni upisi, nejasno plaćanje školarina, neisplate honorara studentima i vanjskim suradnicima, neusklađen sadržaj studijskih programa, loše mentorstvo, te nekvalitetna oprema i prostor studentima dizajna.

Studenti su jučer potporu dobili i od uprave i djelatnika kantine koju je, prema njihovim riječima, dekanica Sandra Bischof nasilno zatvorila, a potom i otuđila njihovu imovinu skinuvši pečat sanitarne inspekcije.

Dinamika plenuma na TTF-u jučerašnjim je zahtjevima svakako dobila kvalitativni korak naprijed, a recentna događanja na TTF-u i FFZG-u moraju biti poticaj studentima ostalih zagrebačkih i hrvatskih fakulteta da istupe sa svojim problemima, ali i da se uključe u borbu na drugim fakultetima.

 aem_copy23267.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Ključne riječi: obrazovanje, plenum, TTF
<
Vezane vijesti