Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaNa snagu je stupio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, prema kojem je prodavatelj obvezan naplatiti sve lagane plastične vrećice potrošaču. Dok se neke trgovine vrlo ozbiljno i precizno pridržavaju ove zakonske odredbe, neke ih u potpunosti zanemaruju. Stoga iz udruge Prijatelji životinja upozoravaju da takve treba prijaviti nadležnim institucijama.

Lagane plastične vrećice ovim pravilnikom definirane su kao plastične vrećice za nošenje s debljinom stjenke manjom od 50 mikrona.

Vrlo lagane plastične vrećice s debljinom stjenke manjom od 15 mikrona još uvijek su besplatne, no prodavatelj je obvezan na vidljivom mjestu istaknuti obavijest sadržaja "Vrećice koristite štedljivo". Ovakve vrećice koriste se isključivo zbog higijenskih razloga ili se koriste kao primarna ambalaža za rasutu hranu i nisu namijenjene za nošenje namirnica iz trgovina.Recikliranje, iako je poželjno i korisno, nije ekonomično i teško je provedivo. Samo oko 1 posto vrećica završi na recikliranju, a ono ne rješava problem njihove daljnje neumjerene proizvodnje zbog koje se troše golemi resursi i toksične kemikalije

Besplatnim i nekontroliranim dijeljenjem plastičnih vrećica u trgovinama potrošači su izgubili svijest o njihovoj stvarnoj cijeni koju naposlijetku plaća okoliš.

Osim što se iznimno sporo razgrađuju i predstavljaju ozbiljan ekološki problem, plastične vrećice su opasnost za životinje koje ih mogu pojesti ili se zapetljati u njih. Hrvatska, kao turistička zemlja, ima posebne interese zaštititi svoje more, nacionalne parkove, rijeke, jezera i šume od plastičnih vrećica.

Recikliranje, iako je poželjno i korisno, nije ekonomično i teško je provedivo. Samo oko 1 posto vrećica završi na recikliranju, a ono ne rješava problem njihove daljnje neumjerene proizvodnje zbog koje se troše golemi resursi i toksične kemikalije.

Prijatelji životinja mole građane da i sami pridonesu očuvanju okoliša i zaštiti životinja korištenjem platnenih torbi, mrežastih i platnenih vrećica, košara i sličnih višekratno uporabljivih predmeta. Na taj način mogu doprinijeti stvaranju čistijeg i zdravijeg svijeta, bez nasilja prema životinjama i prirodi.

Apeliraju i na strogo pridržavanje mjera propisanih Pravilnikom te savjesne građane mole da nadležnim službama prijave svako kršenje, na dobrobit svih nas.

Ključne riječi: plastika, zaštita okoliša
<
Vezane vijesti