Foto: PixabayFoto: PixabayOkolišne udruge i građanske inicijative iz čitave Hrvatske okupljene u koaliciju Zero Waste Hrvatska izražavaju podršku inicijativi Krizni eko stožer Konjščina koja okuplja građanke i građane koji se protive realizaciji procesa izgradnje štetne spalionice komunalnog otpada u Konjščini. Zero Waste Hrvatska poziva i na razrješenje dužnosti ministra Tomislava Ćorića koji ne štiti okoliš i građane od ovog štetnog i nezakonitog projekta, već ga prešutno odobrava kako bi spaljivanjem prikrio kolaps sustava regionalnih centara koji generiraju smeće za spaljivanje.

Zero Waste Hrvatska upozorava na dokazane višestruke ekološke, ekonomske i zdravstvene posljedice koje bi donijela izgradnja spalionice te pozivaju lokalnu vlast na odustajanje od tog štetnog projekta.Ovo je očigledan nastavak politike Ćorićeva ministarstva koje nerazumno forsira izgradnju regionalnih centara za smeće pod svaku cijenu te se oglušuje na argumentirane kritike građana i struke, kao i na kritike Europske Komisije

Udruge osuđuju odluku lokalne vlasti u Konjščini koja je prihvatila pismo namjere investitora za izgradnju energane na komunalni otpad te pozivaju na zaustavljanje svih procesa realizacije projekta.

"Umjesto skupog i štetnog spaljivanja, lokalna vlast u Konjščini treba se posvetiti uspostavi održivog lokalnog sustava odvojenog prikupljanja, ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja otpada po uzoru na gradove Prelog i Čakovec. Ti su gradovi od Konjščine udaljeni manje od sat vremena vožnje, a primjer su odlične prakse na razini EU", poručuju iz Zero Waste Hrvatska.

Udruge se pitaju gdje se skriva Ministarstvo zaštite okoliša koje bi trebalo hitno reagirati po pitanju ovog nezakonitog projekta te jasno dati do znanja kako izgradnja spalionica otpada ne dolazi u obzir, sukladno nacionalnom Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske.

"Čini se da Ministarstvo 'pokriva' izgradnju ove spalionice jer se suočava s kolapsom svog promašenog nacionalnog koncepta regionalnih centara koji generiraju smeće za spaljivanje, a koje trenutno stoji i nema se gdje spaliti. Ministarstvo slamku spasa traži u Konjščini gdje će spaljivanjem pokušati prikriti silne probleme s regionalnim centrima i dobiti alibi za izgradnju novih diljem Hrvatske, unatoč višestukim štetama po okoliš i građane_ke", dodaju iz Zero Waste Hrvatska.

Ovo je očigledan nastavak politike Ćorićeva ministarstva koje nerazumno forsira izgradnju regionalnih centara za smeće pod svaku cijenu te se oglušuje na argumentirane kritike građana i struke, kao i na kritike Europske Komisije.

"Imamo iskustvo zaustavljanja spalionice otpada u Zagrebu te ćemo pomoći građanima i građankama Konjščine u borbi protiv ovog štetnog projekta. Od premijera Plenkovića zahtijevamo da ministra Ćorića razriješi dužnosti jer ne obavlja svoj posao zaštite okoliša, već radi sasvim suprotno", zaključuju udruge i inicijative okupljene u mrežu Zero Waste Hrvatska.

<
Vezane vijesti