<span style="line-height: 17.142858505249px;">Foto: Mario Strmotić /FAH</span>Foto: Mario Strmotić /FAHUdruga Cenzura Plus osuđuje istup predsjednika splitskog HDZ-a koji je tijekom sjednice Gradskog vijeća izrazio sumnju u zapošljavanje građanina Splita, pripadnika srpske nacionalne manjine uz zaključak da dotični građanin "nije trebao dobiti prednost, jer to nije u skladu sa zakonom".

Kako iz udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus navode, predsjednik splitskog ogranka HDZ-a Petar Škorić tijekom sjednice Gradskog vijeća, održane 16. travnja, uputio je pitanje gradonačelniku Ivi Baldasaru o nedavnom zapošljavanju u gradskoj službi prometnog redarstva, kada je između ostalih zaposlen građanin Splita, pripadnik srpske nacionalne manjine. 

Europski sud pravde definira pojam pozitivnih mjera kroz koncept jednakih prilika gdje se radi o dopuštanju pozitivnih mjera koje unapređuju sposobnost pripadnika podzastupljenih skupina pri natjecanju za mjesta na tržištu rada, a ne njihovo pogodovanje pri raspodijeli radnih mjesta.Tijekom kandidacijskog postupka, koristeći svoje zakonsko pravo na ostvarenje prednosti pri zapošljavanju, regulirano Ustavnim Zakonom o pravima nacionalnih manjina, građanin se temeljem čl. 22 navedenog zakona pozvao na zajamčeno pravo, koje mu kao pripadniku nacionalne manjine pripada po istim uvjetima.

Iz Cenzure Plus navode kako je nejasno iz kojeg razloga gospodin Škorić postavlja pitanje utemeljenosti predmetnog postupka zapošljavanja uz navođenje argumenta da je predstavnika srpske nacionalne manjine u Gradu Splitu "svega 1,6 posto", i ujedno zaključuje da dotični građanin "nije trebao dobiti prednost, jer to nije u skladu sa zakonima". 

"Koristimo ovu priliku da gospodina Škorića upoznamo sa zakonskim okvirom koji regulira predmetno područje na razini Europske unije čija je članica Republika Hrvatska koja je svoje zakonodavstvo uredila na način kako to uređuju sve civilizirane države. Naime, zakonskim okvirom kroz uvođenje tzv. pozitivnih mjera sprečava se ili kompenzira stavljanje u nepovoljniji položaj na temelju zabranjenih osnova diskriminacije, u koje spada i diskriminacija temeljem nacionalnog podrijetla. Europski sud pravde definira pojam pozitivnih mjera kroz koncept jednakih prilika gdje se radi o dopuštanju pozitivnih mjera koje unapređuju sposobnost pripadnika podzastupljenih skupina pri natjecanju za mjesta na tržištu rada, a ne njihovo pogodovanje pri raspodijeli radnih mjesta", navode iz udruge te dodaju kako je jedan od oblika takvih mjera upravo pravo na prednost pri zapošljavanju koje uz nacionalne manjine ostvaruju i hrvatski branitelji, osobe s invaliditetom i ostale skupine stanovništva definirane zakonom.

U ovom slučaju, građanin Splita iskoristio je svoje zakonsko pravo, pozivajući se na Zakon o nacionalnim manjinama te se stoga izjava Škorića u jednom dijelu može smatrati i diskriminatornom.

"Nadamo se da će gospodin Škorić uvidjeti potencijalnu opasnost koja proizlazi iz izjava poput navedene, te da će u okviru odgovornosti koju ima kao predsjednik ogranka političke stranke, te kao gradski vijećnik, ponuditi javnu ispriku građankama i građanima Grada Splita koji su zatečeni ovakvim neprimjerenim i diskriminatornim izjavama", zaključuju iz udruge.  

<
Vezane vijesti