Foto: OCCRPFoto: OCCRPOtkrivanje više od jedanaest milijuna tajnih dokumenata iz panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, jedne od najzatvorenijih offshore odvjetničkih tvrtki u svijetu, pokazuje kako svjetski bogataši, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, skrivaju svoj novac, objavio je njemački list Sueddeutsche Zeitung. Panama Papers sastoje se od 2,6 terabita podataka, 11,5 milijuna dokumenata i 214 tisuća fiktivnih tvrtki. Riječ je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli.

Dokumente, nazvane Panama Papers, nabavio je njemački Sueddeutsche Zeitung. Podijelio ih je s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ) iz Washingtona i drugim medijima, uključujući BBC i Guardian.Dokumenti dokazuju i povezanost sadašnjih i bivših svjetskih čelnika s nezakonitim financijskim transakcijama

Jedno od najvećih otkrića u novinarskoj povijesti otkriva tajnovite offshore tvrtke koje se koriste za skrivanje bogatstva, izbjegavanje poreza i prijevare svjetskih diktatora, poslovnih tajkune i kriminalaca.

Dokumenti otkrivaju kako je tvrtka Mossack Fonseca godinama pomagala klijentima pri pranju novca, te kako su se uspjeli izmaknuti sankcijama te izbjegli poreze. Iz tvrtke tvrde da u na takav način poslovali gotovo četrdeset godina, ali nikada nisu bili optuženi ili kazneno progonjeni.

Priče otkrivaju šokantne razmjere u kojima su političari i drugi moćnici koristili sofisticirane offshore strukture kako bi sakrili svoja ogromna bogatstva. Stotine političara, poslovnih ljudi, ali i sportaša, upleteni su u ovu priču.

Iako se ime ruskog predsjednika ne nalazi na niti jednom od dokumenata, velik broj ljudi na otkrivenom popisu upravo su njegovi najbliži prijatelji, obitelj i rodbina.

Dokumenti dokazuju i povezanost sadašnjih i bivših svjetskih čelnika, uključujući dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, s nezakonitim financijskim transakcijama.Jedno od najvećih otkrića u novinarskoj povijesti otkriva tajnovite offshore tvrtke koje se koriste za skrivanje bogatstva i izbjegavanje poreza

Podaci Mossack Fonsece pokazuju kako je s ovom pravnom tvrtkom poslovao i islandski premijer Sigmundur Gunnlaugsson koji se, kada je stupio na čelo vlade zalagao za spašavanje banaka od strane naroda i države. Sada se Gunnlaugssona optužuje da je skrivao milijune dolara koje je investirao u banke na Islandu, a sve preko offshore kompanije.

"Mislim da će ovo curenje dokumenata postati najvećim skandalom povezanim s offshore kompanijama, kakav svijet nije vidio do sada, upravo zbog sadržaja dokumenata", rekao je Gerard Ryle, direktor ICIJ-a.

 

aem_copy48980.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti