H-Alter
Stabla breskve u Pakistanu (Foto: Junaid Ali)Stabla breskve u Pakistanu (Foto: Junaid Ali)Pakistanska vlada nudi radnicima koji ostaju bez posla zbog pandemije koronavirusa priliku za zarađivanje sadnjom drveća. Projekt je dio postojeće inicijative Pakistana da zasadi više milijardi stabala za suzbijanje učinaka klimatskih promjena. Pakistan je pod jakim utjecajem klimatskih promjena, zemlja je doživjela više od 150 ekstremnih vremenskih nepogoda u posljednjih 20 godina.

Pakistan je od 23. ožujka uveo pandemijske mjere kako bi pokušao spriječiti širenje koronavirusa, a brojni radnici i radnice ostali su bez posla. Tisuće radnika dobili su potom priliku raditi kao "radnici u džungli", sadivši mladice kao dio državnog programa sadnje drveća. Plaća je minimalna, ali mnogim radnicima je trenutno od presudnog značaja, s obzirom da su preživljavali iz dana u dan i gubitak poslova mnoge je izbacio na ulicu i ostavio gladnima.

Takvi "zeleni poticaji" primjer su kako sredstva koja imaju za cilj pomoći radnicima i održati gospodarstvo tijekom pandemije također mogu pomoći zemljama u pripremi za istinsku veliku prijetnju: klimatske promjene.

Petogodišnji program sadnje drveća, koji je premijer Imran Khan pokrenuo 2018., ima za cilj suzbiti porast temperature, poplave, suše i druge ekstremne vremenske pojave koje znanstvenici povezuju s klimatskim promjenama. Milijuni autohtonih sadnica već su posađeni od početka projekta, uključujući murvu, bagrem i moringu.

Više pročitajte ovdje.

<
Vezane vijesti