dm_web_zoom.jpgZoom festival, u organizaciji riječke udruge Drugo more, održat će se od 25. do 27. rujna u prostoru tvornice Rikard Benčić – H objektu. Ovogodišnji će festival ugostiti dvije umjetničke platforme – Smeće: aparat i Institucije treba graditi. Ulaz je besplatan.

Od 2010. godine, Zoom festival je izraz težnji udruge Drugo more da u Rijeci stvori festival koji će se biti specifičan u odnosu na slične manifestacije u okolini, a koji će s druge strane zadovoljiti potrebe lokalne publike za raznovrsnim i kvalitetnim umjetničkim programom. U fokusu festivala nalaze se oni umjetnički radovi koje je teško svrstati u umjetnička područja, koji bez problema kombiniraju različite tehnike, metode i izričaje, dakle oni koje nazivamo intermedijalnim. Ovogodišnji će Zoom festival u razdoblju od petka do nedjelje (25. – 27. rujan) ugostiti dvije umjetničke platforme – Smeće: aparat (Dirt: An Apparatus / Dreck: Ein Apparat, Njemačka) i Institucije treba graditi (Zagreb).

Iako je za mjesto održavanja festivala planirana nekadašnja riječka tvornica papira Hartera, nedavni slučaj urušavanja stropa prilikom pripreme istoimenog glazbenog festivala primorao je organizatore da iz sigurnosnih razloga premjeste događaj u drugi prostor – tvornički kompleks Rikard Benčić.

Prvi dan festivala rezerviran je za platformu Smeće: aparat, putujući izvedbeni projekt njemačke dramaturginje i kustosice Stefanie Wenner. Polazeći od postavke da su prljavština i smeće sastavni dijelovi naše svakodnevice, a time i neizostavni nusprodukt svake vrste umjetničkog angažmana, Wenner se u potrazi za tzv. materijalističkim teatrom koristi idejom aparata – shvaćenog kao mjesta proizvodnje intra-aktivnih situacija između ljudskih i neljudskih aktera – u pokušaju iskušavanja novih narativa i reevaluacije prljavštine kao upotrebljive materije.

Na cjelovečernjem izvedbenom programu naziva Smeće: šou, u petak, 25. rujna od 19 sati, svoje će radove predstaviti umjetnici koje je Wenner okupila u Berlinu prilikom prve faze razvoja platforme Smeće: aparat. Mreža njemačkih umjetnika cobratheater.cobra riječku će publiku pozvati da slijedi tragove prljavštine u audio-šetnji Sound of [fæktəri], posebno pripremljenoj za ovogodišnji Zoom festival. Bettina Vismann, berlinska arhitektica, umjetnica i znanstvenica, ponudit će zainteresiranima uslugu čitanja sudbine iz Špila prašine (Deck of Dusts), dok će međunarodno priznata koreografkinja i izvedbena umjetnica Simone Aughterlony te audiovizualni umjetnik Michael Günzburger iz Züricha zajedno predstaviti Izviruće tragove (Emergent Vestiges), performans koji istražuje dodir i tragove tijela u prostoru, te njihov otisak na papiru. Thorsten Eibeler, koji je u Berlinu u okviru platforme izgradio Sobu Smeća, kao glavni kuhar će od ostataka hrane pripremiti DIRT Menue za umjetnike i goste. Publici će biti predstavljen i video uradak Foxes berlinske umjetnice Liz Rosenfeld, također osmišljen tijekom šest tjedana platforme Smeće u Berlinu, te fragmenti video dokumentacije Smeća koju je kamerom zabilježila Imogen Heath.

cobra.jpg

Drugi će dan festivala biti obilježen 24-satnim programom platforme Institucije treba graditi izvedbenog kolektiva BADco. iz Zagreba. Platforma je hibrid žive izvedbe, filmskog seta i privremenog nastanjivanja prostora napuštenih tvornica ili nedovršenih javnih zgrada koji okuplja umjetnike, aktiviste i zagovarače novih institucionalnih kulturnih modela, potencijalne korisnike, filmske statiste i gledatelje tijekom jednodnevnog strukturiranog događaja u formi 8 sati rada, 8 sati obrazovanja i 8 sati spavanja – 24-satno kampiranje s javnim izvedbama, predavanjima, diskusijama i snimanjem filma. Projekt je započet proljetos u Bergenu (Norveška), a u riječkom će izdanju BADco. s lokalnim umjetnicima, aktivistima, filmskim statistima i gledateljima kroz inscenacije, predavanja i razgovore, pokušati otvoriti niz aktualnih problema koji na različite načine uvezuju umjetničku proizvodnju, rad, gledanje i vrijeme za odmor. Prostor izvedbe će kontinuirano mijenjati svrhu: iz filmskog seta u izvedbeni pa u prostor za razgovor, kulturni centar, kamp i spavaonicu, pri čemu je umjetnički okvir za ovaj jednodnevni projekt kazališna i koreografska rekonstrukcija koja se vraća na mjesto prvog filma ikad snimljenog, Workers Leaving The Lumiere Factory in Lyon, braće Lumière.

badco1.jpg

Program će započeti u 10 sati ujutro dolaskom umjetnika u nekadašnju tvornicu Rikard Benčić, gdje će postavljati scenu, razvrstavati scenografiju i namještati filmsku i kazališnu rasvjetu. Nakon kino-projekcije i probe, u podne će se snimati izlazak radnica iz tvornice, dok će poslije glazbenog predaha i ručka uslijediti mapiranje prostora i predstavljanje segmenta nastalog kombinacijom uporabe softvera MAX/MSP i zvučnih efekata. Poslijepodnevne projekcije kadrova različitih tipova radnih prostora bit će – unutar samog prostora tvornice – uživo popraćene glazbenim improvizacijama, nakon čega će uslijediti predavanje filozofa Nebojše Zelića i Blackmarket razmjena. Poslije večere i izvedbe Nataše Antulov u 20 sati, BADco. će u 21 sat izvesti predstavu 1 siromašan i jedna 0, dok će Slaven Tolj svoj performans održati u 23 sata. Prije odlaska na spavanje, od ponoći će privremeni stanovnici nekadašnjeg tvorničkog kompleksa, kao i njihovi gosti, imati priliku opustiti se uz plesne ritmove elektronske glazbe riječkih izvođača okupljenih u label Transponder records.

transponder.jpg

PROGRAM

Petak, 25. rujna

Tvornica Rikard Benčić – H objekt

19:00 ---- Smeće: aparat / Dirt: An Apparatus / Dreck: Ein Apparat (Stefanie Wenner, DE)
                Smeće: šou / Dirt: Show
             - cjelovečernji izvedbeni program:

Subota, 26. rujna

Tvornica Rikard Benčić – H objekt

10:00 ---- Institucije treba graditi / Institutions Need to Be Constructed (BADco., Zagreb)

24-satna izvedba u suradnji s: Nataša Antulov, Slaven Tolj, Nebojša Zelić, Transponder records

dm_zoom_2015_plakat.jpg
Ključne riječi: Rijeka, Zoom festival
<
Vezane vijesti