Povodom 74. obljetnice oslobođenja Zagreba od fašizma, danas je na Savskom mostu koalicija političke platforme Možemo!, Nove ljevice i ORaH-a održala akciju razvukavši na ogradi pješačkog mosta 25-metarski natpis “Antifašisti Europe, ujedinimo se!” na hrvatskom i engleskom jeziku.

Rada Borić (Nova ljevica) istaknula je da su se okupili povodom obilježavanja dana oslobođenja grada Zagreba, ali i obilježavanja sutrašnjeg dana Europe - dana koji je označio konačni slom fašističkog terora u cijeloj Europi. "Za nas je izuzetno važno obilježiti dan oslobođenja grada Zagreba, zato što znamo da je oslobođenjem Zagreba najsramotnija stranica u povijesti Hrvatske tim danom završena  - završetak NDH. Nažalost, i danas svjedočimo onima koji bi vrlo rado ne samo relativizirali našu prošlost, već svjedočimo i pravim znakovima - kako bi rekao Umberto Eco - vječnoga fašizma." Podsjetila je da Eco u svom tekstu navodi 14 znakova fašizma koje danas možemo vidjeti i u Hrvatskoj i u Europi, među kojima su najsnažniji kult nacije, kult tradicionalizma koji posebice zadire u ženska ljudska prava te prezir prema slabijima. "Nažalost, političke opcije i u Hrvatskoj i Europi iskorištavajući opravdanu ogorčenost svih onih socijalno deprivilegiranih pronalaze teren za jačanje fašizma. Zato smatramo da treba pokazati da Europa može biti drukčija, da mora biti Europa jednakih, kako bismo spriječili fašizam." Na kraju, podsjetila je i na 28.000 Zagrepčana i Zagrepčanki koji su poginuli u borbi protiv fašizma, u jedinicama Narodno oslobodilačkog pokreta i od ustaškog terora, a kojima danas treba odati počast i zahvaliti im se.

Sandra Benčić (Možemo! - politička platforma) istaknula je da smo mi "zemlja i narod koji jako puno priča o povijesti, ali iz nje jako malo uči. Stoga je važno ponoviti da je Hrvatska u današnjim granicama moguća samo i isključivo u okviru antifašističke Europe.”Stoga s ovog mjesta želimo poručiti svim političarima i svim političkim strankama koje vješaju zastave s grbom koji se koristio u NDH i koji koriste druge ustaške simbole, da su oni ti koji provociraju takve izjave i da su oni ti koji takvim izjavama čine nemjerljivu štetu." Podsjetila je i da nažalost, desnica jača u čitavoj Europi i isti takvi političari u drugim zemljama samo čekaju pozitivne signale iz Hrvatske, da bi takvu politiku mogli provoditi i ostvarivati. "Zato želimo reći da smo zahvalni onima koji su oslobodili Zagreb, da smo zahvalni onima koji su oslobodili Europu. Istovremeno, poručujemo da kako onda, tako i danas, Hrvatska ima ljude koji će pružati otpor fašizmu".

Zorislav Antun Petrović (ORaH) - poručio je da je ova koalicija jedina koja je se na ovim izborima otvoreno i bez rezerve zalaže za očuvanje antifašističkih vrijednosti, kao ideje na kojoj je nastala Europska unija. "Naša je želja da se ta ideja zadrži i da se spriječi nastanak nekih novih oblika fašizma koji su sve prisutniji u nekim zemljama članicama. Tu se ponovo traži različite i slabije, kako bi ih se proganjalo i na njih svaljivala krivnja za probleme u društvu." Podsjetio je da su to u ovom trenutku najčešće azilanti i imigranti te kazao da na razini EU treba precizno definirani solidaran projekt. "Mi ćemo svakako nastojati da Hrvatska bude primjer drugima kada je riječ o pozitivnom odnosu prema drugačijima i slabijima."

Ključne riječi: antifašizam, Grad Zagreb, Možemo!
<
Vezane vijesti