Foto: Slow Food SlavonicaFoto: Slow Food SlavonicaOrganizacija "Slow Food" koja se bori za pravednu, zdravu i održivu poljoprivredu, ugostila je 28 europskih ministara za poljoprivredu s ciljem poticanja kreatora politike EU-a s najviše razine da poduzmu akcije i provode politike koje uzimaju u obzir specifične potrebe malih proizvođača.

Organizacija Slow Food koja se bori za pravednu, zdravu i održivu poljoprivredu, ugostila je 28 europskih ministara za poljoprivredu i ribarstvo na Sveučilištu gastronomskih znanosti (UNISG) 29. rujna na neformalnom sastanku s ciljem poticanja kreatora politike EU-a s najviše razine da poduzmu akcije i provode politike koje uzimaju u obzir specifične potrebe malih proizvođača. 

"Europska unija nosi sa sobom veliki teret, sastavljen od mogućnosti i nade, ali i legitimnih očekivanja od ostatka planeta, koji gleda na naše tržište i njegova pravila kao način tumačenja, a ponekad i gradnju, svoje vlastite budućnosti. Jamčiti da svi, posebno najugroženiji, imaju pristup zdravoj, održivo proizvedenoj hrani, koja hrani i kulturom, a ne samo kalorijama, je ostvariv cilj. Slow Food i Europska unija mogu i moralno su dužni kretati se prema tom cilju, prije svega pružajući potporu manjim poduzećima i gospodarstvima, tradicionalnoj proizvodnji hrane, predodređenoj za domaće tržište", izjavio je utemeljitelj Slow Food pokreta Carlo Petrini

Carlo Petrini: "Europska unija nosi sa sobom veliki teret, sastavljen od mogućnosti i nade, ali i legitimnih očekivanja od ostatka planeta, koji gleda na naše tržište i njegova pravila kao način tumačenja, a ponekad i gradnju, svoje vlastite budućnosti."

Nakon neformalne rasprave na sjednici, europski ministri su bili pozvani na degustaciju okusa kako bi naučili više o tradicionalnim proizvodima Slow Food-a koji imaju status projekta Presidia i Ark of Taste, a to su projekti za zaštitu malih tradicionalnih proizvođača hrane koji su u opasnosti od izumiranja. Svaka europska zemlja je imala svog zastupnika proizvoda, koji je na licu mjesta objasnio vrijednost i važnost tih namirnica, ali i podcrtao društvene i političke probleme s kojima su proizvođači suočeni, s obzirom na njihovu proizvodnju i prodaju.

Sudionici ovog događaja iz Hrvatske su bili zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol i predstavnica hrvatskog ogranka Slow Food organizacije pod nazivom Slow Food Slavonica Katarina Kozina. Proizvod koji je predstavljen je kulen autohtone hrvatske pasmine Crne Slavonske svinje, koji je uvršten u projekt Ark of Taste, a u skorije vrijeme bi trebao dobiti i status projekta Presidia, što označava organizirani uzgoj iste pasmine ili sorte na nekom području, od strane više udruženih proizvođača, koje Slow Food direktno potpomaže, brendira pa čak i financira u slučajevima elementarnih nepogoda koje se smatraju neminovnom posljedicom klimatskih promjena uzrokovanih i ljudskom aktivnošću.

slodfood1_copy16668.jpg

"Ovom inicijativom Slow Food se nada da su ministri dobili panoramu prehrambene bioraznolikosti i da im je jasno da Europa ima puno toga za ponuditi, te da im je skrenuta pozornost na male proizvođače, koji su izraz obiteljske poljoprivrede, koja je još uvijek živa i produktivna i danas, kao čuvar tradicionalnog znanja, biološke raznolikosti, krajolika i gastronomije Europe", zaključila je Kozina.

Ključne riječi: poljoprivreda, Slow Food
<
Vezane vijesti