data.jpgU Vladi je danas predstavljen novi Portal otvorenih podataka - Data.gov.hr, koji na jednom mjestu donosi sve podatke iz javne uprave, a sastavni je dio projekta e-građani, javlja HINA.

U aplikaciji koji su izradili studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Luka Cvetković i Mihael Franceković na jednom su mjestu podaci koji su do sada bili na više portala. "Smisao projekta je razvijanje transparentnosti javne uprave i dobivanje povratnih informacija od građana što treba poboljšavati", kaže pomoćnica ministra uprave Leda Lepri. 

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić ocijenila je kako je to korak dalje u stvaranju otvorene i transparentne javne uprave, odnosno povećanje dostupnosti usluga građanima.

Podsjetila je kako su u okviru projekta e-građani prve usluge bile registar birača, matične knjige, dnevnik za roditelje, pregled izabranog liječnika, a građani danas koriste 21 e-uslugu, među kojima su i pregled realiziranih recepata u posljednjih šest mjeseci, izdavanje elektroničkog zapisa o prebivalištu, o boravištu, o vlasništvu vozila... Građani također mogu provjeriti uvid u ukupne primitke i obračunate doprinose i poreze po pojedinim isplatiteljima. Nakon devet mjeseci funkcioniranja projekta 125 tisuća građana koristilo je najmanje jednu e-uslugu, uputivši 1,7 milijuna prijava. 

Opačić je najavila i nove e-usluge, kao što su e-obrt, potvrde o redovitom školovanju i studiranju, evidencija dohodaka i primitka iz porezne uprave, uvjerenje o nepostojanju kaznenog progona, te e-savjetovanje.

Danas predstavljena aplikacija prevedena je i na engleski jezik, što će pomoći turistima koji ne znaju gdje je u Hrvatskoj najbliži liječnik, najbliža ljekarna ili policija. 

Informatizacija javne uprave financirana je s 33 milijuna eura iz EU fondova.

<
Vezane vijesti