Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaPovodom dolaska cirkusa Berlin s divljim životinjama u Čakovec, udruga Prijatelji životinja reagirala je ukazujući na jasnu, striktnu i javnosti poznatu odredbu o zabrani cirkusa s divljim životinjama. Uputili su prijavu na adrese gradonačelnika i župana grada Čakovca, Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, veterinarske inspekcije Međimurske županije te zatražili da provode i poštuju odredbe Zakona o zaštiti životinja.

Aktualnim Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama. S obzirom na to da je više od trideset hrvatskih gradova donijelo odluku o zabrani svih cirkusa sa životinjama, Prijatelji životinja vjeruju da ni grad Čakovec ne želi svoje građane '"zabavljati'" prizorima olinjalih deva i drugih životinja iskorištavanih za ispraznu cirkusku zabavu

Iz tih zakonskih odredbi jasno je da je u Hrvatskoj zabranjeno držanje divljih životinja u cirkusima bez obzira hoće li one nastupati u cirkuskim točkama ili ne, kao i da deve, ljame i slične životinje u Hrvatskoj nisu domaće, nego divlje životinje te kao takve ne smiju niti pristupiti s cirkusima na teritorij RH.

Shodno tome, objašnjavaju Prijatelji životinja, ulazak spomenutog cirkusa na teritorij Hrvatske je nezakonit, a javnosti je poslana poruka da Grad Čakovec i ostale nadležne institucije ne mare za provedbu Zakona o zaštiti životinja, već ga otvoreno krše.

"Životinje korištene u svrhu zabavljanja masa tjera se u cirkusima na neprirodno ponašanje, drži ih se u neadekvatnim uvjetima, trpe zatočeništvo, teške uvjete dugih putovanja i transporta te je odnos prema njima daleko od zabavnog. Često je životinjama uskraćena hrana i pri samom smještaju, ali i u svrhu dresure i poticaja na izvedbu točke. S druge strane, ako životinja u određenome trenutku nije voljna ili sposobna izvesti točku za koju je dresirana, primijenjuje se cijeli sustav kažnjavanja", stoji u prioćenju Prijatelja životinja.

S obzirom na to da je više od trideset hrvatskih gradova donijelo odluku o zabrani svih cirkusa sa životinjama, Prijatelji životinja vjeruju da ni grad Čakovec, koji slovi kao grad kulture i prosperiteta, ne želi svoje građane '"zabavljati'" prizorima olinjalih deva i drugih životinja iskorištavanih za ispraznu cirkusku zabavu.

Apeliraju na posjetitelje cirkusa da ne zatvaraju oči pred patnjom i gubitkom dostojanstva životinja u cirkusima te da svojim posjetom ne podržavaju cirkuse sa životinjama, a u ovom slučaju i sudjeluju u kršenju Zakona o zaštiti životinja.

<
Vezane vijesti