H-Alter
Foto: GreenpeaceFoto: GreenpeaceU Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima jučer je održana prezentacija prvog projekta grupnog ulaganja u sunčanu elektranu u Hrvatskoj. Predstavnici Zelene Energetske Zadruge (ZEZ) prvi su put predstavili inovativni model financiranja Križevčanima, sa željom da projekt prije svega podrži lokalna zajednica. Prva dva kampanje prošla su iznad svih očekivanja.

Na krovu centra uskoro će biti izgrađena sunčana elektrana snage 30 kW, koja će se po prvi puta financirati od strane građana po modelu mikro zajmova. Svaka fizička osoba može postati ulagač davanjem zajma na period od 10 godina, unutar koje će im se ulog povratiti s kamatama.   

"Prva dva dana kampanje bila su iznad svih očekivanja. Sve ukazuje na to da će se iznos brzo prikupiti i da će ovaj pilot projekt zaista dokazati da je Hrvatska spremna za novu eru u energetici. Vrijeme je da građani postanu vlasnici i proizvođači električne energije, a ogroman interes za ulaganjem ukazuje da će ljudi osim klasične štednje u bankama radije odabrati projekte od opće društvene koristi", zaključio je Ivan Zoković, voditelj projekta (ZEZ).Za sve koji nisu uspjeli prisustovati na prvom predavanju, imat će drugu priliku 24. svibnja u 19 sati u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

Ipak, poručuju ZEZ-ovci, primarni cilj nije samo prikupiti novac za elektranu. Ponude pojedinaca da financiraju veći dio investicije odbijene su jer je ulog maksimalno deset tisuća kuna.

"Važno nam je da svaki projekt dobije primarno podršku lokalne zajednice, koja će na kraju najviše od toga i profitirati. Tako je stvar zamišljena. U ovoj računici nitko ne gubi, a za nove naraštaje ostaju izvori čiste energije. Zbog toga smo odlučili da Križevčani dobiju prednost i da minimalno za 20 posto iznosa od ukupno potrebnih 230 000 kn ulagači budu iz Križevaca i okolice", poručila je Hajdana Rukavina, voditeljica kampanje (ZEZ).

Za sve koji nisu uspjeli prisustovati na prvom predavanju, imat će drugu priliku 24. svibnja u 19 sati u Gradskoj knjižnici Franjo Marković.  

Sve potrebne informacije za ulaganje u sunčanu elektranu nalaze se na www.zez.coop/ulaganja. Za sva pitanja može se obratiti na ulaganja@zez.coop.

<
Vezane vijesti