U znak prosvjeda protiv Zakona o piratstvu, Wikipedia je danas je na 24 sata zaključala pristup svojim stranicama na engleskom jeziku

Osnivač Wikipedije Jimmy Wales ispunio je dano obećanje. Najpopularnija besplatna internetska enciklopedija danas je na 24 sata zaključala pristup svojim stranicama na engleskom jeziku.

Razlog 24-satnog "zamračenja" je protest protiv donošenja Zakona o online piratstvu (Stop Online Piracy Act - SOPA) o kojem se u Sjedinjenim Američkim Državama raspravlja već dulje vrijeme. Zakon, koji je usmjeren na cenzuriranje i kažnjavanje internetskih stranica i to ne samo u SAD-u već i izvan njih, podržavaju brojne američke kompanije - filmske, diskografske, farmaceutske, medijske... Problem je, naravno, u kršenju autorskih prava.

Ukoliko danas pokušate pristupiti popularnoj Wikipediji umjesto besplatnog znanja na stranici ćete naći obavijest koja upozorava na opasnosti i fatalnu štetu koje bi SOPA mogao uzrokovati .

"Preko više od desetljeća proveli smo milijune sati gradeći najveću enciklopediju u ljudskoj povijesti. Upravo sada, američki Kongres razmatra zakon koji bi izazvao fatalnu štetu slobodnom i otvorenom internetu. U idućih 24 sata, kako bi podigli svijest o problemu, zamračit ćemo Wikipediju", glasi upozorenje.

Osim toga na Wikipediji je postavljena poveznica koja vodi na članak u kojem se detaljnije govori o prosvjedu protiv spornog Zakona i sličnih inicijativa.

Velikom su se "zamračenju" pridružile i internetske stranice Reddit te Boing Boing, a protiv Zakona ustale su i velike kompanije poput Googlea, Facebooka, Mozille, Twittera, eBaya, no one nisu kratkoročno ugasile svoje stranice.

Što se tiče Hrvatske, akciju "zamračenja" za sada su podržale dvije stranice - magazin pop kulture Ravno do dna, www.ravnododna.com, blog Pollitika.com, te dnevni blog o gadgetima i gadgetolikim pojavama Gadgeterija, www.gadgeterija.net. Potonji poziva internetske korisnike da u komentarima pod člankom navedu ukoliko nalete na još neku domaću internetsku stranicu koja sudjeluje u akciji.

 

<
Vezane vijesti