Foto: ytb prtscrFoto: ytb prtscrCentar za mirovne studije još jednom je uputio apel predsjednici i premijeru da odustanu od vojnog mimohoda povodom dvadesete obljetnice Oluje, naglašavajući da je ovakvo obilježavanje nepromišljeno jer se primarno naglašava vojni element, a ne društveni napor da se rat više ne ponovi.

Centar za mirovne studije (CMS) još jednom apelira na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Zorana Milanovića da odustanu od ideje organizacije vojnog mimohoda povodom dvadesete obljetnice operacije Oluja. CMS smatra da je takvo obilježavanje vojno redarstvene akcije, u kojoj je ubijeno stotine ljudi - civila, vojnika i policajaca, nepromišljeno jer se time iz sjećanja na rat izvlače primarno vojni elementi, a ne promoviraju se napori koje kao društvo činimo da se rat više nikada ne ponovi.

"Predložena proslava Oluje potiče različite skupine društva na natjecanje tko će je proslaviti s više neprimjernog domoljublja. Umjesto mahanja zastavama i postrojavanja vojnih jedinica, potrebno je rasvijetliti činjenice o stradalima, nestalima i raseljenima u Oluji te procesuirati zločine počinjene nad civilnim stanovništvom“, navode iz CMS-a.

S obzirom na višegodišnje sukobe oko koncepta proslave Oluje, koji su se ove godine prelili i na odnos između ključnih institucija Hrvatske, CMS predlaže predsjednici i premijeru da odustanu od vojnog mimohoda te da svoje domoljublje pokažu na posve drugačiji način kako bi transformirali taj sukob.

CMS navodi kako državne institucije već godinama zanemaruju izrazito domoljubnu operaciju mirne reintegracije Podunavlja u kojoj je, bez ispaljenog metka i izgubljenog života, vraćen pod puni suverenitet čitav teritorij Hrvatske.

"Iako je graditi mir mnogo teže, hrabrije i domoljubnije od vođenja rata, odustajanje od vojnog mimohoda bila bi snažna poruka predanosti miru u Hrvatskoj", poručuju iz CMS-a te dodaju da predsjednica i premijer, kao ključne osobe ove zemlje to mogu prepoznati i poslati poruku da će radije prionuti slavlju mira, a ne rata.

<
Vezane vijesti