Foto: Hina<br>Foto: Hina
Antifašistička liga Hrvatske uputila je otvoreno pismo predsjednici, premijeru i predsjedniku Hrvatskog sabora u kojem ukazuju nužnost obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad nacizmom, pogotovo nakon odbijanja ovih institucija da sudjeluju na moskovskoj vojnoj paradi.

Hrvatsku će na tom obilježavanju predstavljati hrvatski veleposlanik u Ruskoj federaciji.

Antifašistička liga ističe da je pobjeda nad nacizmom najznačajniji događaj u 20. stoljeću te da je SSSR u toj borbi podnio najveće žrtve i presudno doprinio pobjedi. Naglašavaju da to ni na koji način ne opravdava mnoge manje časne političke i vojne poteze te države koje više nema, kao niti neke manje časne postupke, u posljednjih 70 godina, ostalih članica antihitlerovske koalicije, pa ni današnje akcije Rusije prema Krimu i Ukrajini.

"Smatramo da je otvoreno i ustrajno zastupanje vrijednosti u čijoj obrani je antifašizam i nastao, jedini put da se oružani sukobi i ratovi isključe kao mogući oblik rješavanja konflikta interesa među državama. Ali da danas uopće možemo zagovarati te vrijednosti trebalo je, uz ogromne žrtve, izvojevati pobjedu čija 70. obljetnica se obilježava vojnom paradom ove godine u Moskvi", kažu u Antifašističkoj ligi.

Iako smatraju da vojna parada nije najbolji način obilježavanja pobjede nad zločinačkim sistemom čiju je srž činila militarizacija društva, smatraju da je hrvatska predsjednica mogla slijediti primjer njemačke kancelarke Angele Merkel koja neće sudjelovati na paradi, ali će položiti vijenac na Grob neznanog vojnika u Moskvi.

Zaključuju kako je dodatni razlog za to doprinos hrvatskih antifašista u pobjedi nad nacizmom i fašizmom. "To je dug prema onima koji su vrijednosti antifašizma obranili u prošlosti i zalog da te vrijednosti ponovo ne budu ugrožene u budućnosti", zaključuju u Antifašističkoj ligi.

<
Vezane vijesti