Foto: L.R.Foto: L.R.Prijetnje policijom, galama i naprasan prekid bez zaključka - epilog tribine o Jasenovcu.

Tribina pod nazivom Jasenovac, negiranje genocida i uloga katoličke crkve u novom valu revizionizma održala se jučer u prostorijama srpskog privrednog društva Privrednik u Zagrebu. Uz Privrednik, organizator tribine bilo je i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, a gosti su bili teolog i novinar Drago Pilsel i povjesničar Dragan Markovina, uz moderaturu Saše Kosanovića.

Na tribini se okupilo 70-ak uzvanika, a među njima je bilo i desetak desničarskih provokatora kojima su moderatura i javljanje za riječ nepoznanice, pa su se potrudili da atmosfera postane onakva kakvu najviše vole – kafanska. Stigli su pod vodstvom nižerazrednog publicista Igora Vukića, samodopadnog tajnika revizionističkog Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac koji je od samog početka upadao u riječ, ustajao i opstruirao raspravu, na koncu i došao licem u lice pred gosta Dragana Markovinu kako bi mu nešto pojašnjavao. Dakako, od svojih sljedbenika je za to dobivao aplauze, kao i za svoju izjavu da u NDH nije bilo genocida nad Srbima. Iako je njihovo ponašanje pred kraj narušilo zamišljeni koncept i tečnost same tribine, pitanje jest bi li bez njih bila mnogo konstruktivnija i zanimljivija.Nije ni slučajno ni čudno što je desni revizionizam dobio nova krila diljem Europe, a posebice među perifernim zemljama što uključuje i Hrvatsku, upravo nakon izbijanja krize 2008. godine

Osim što je tribinu iskoristio i za promociju svog portala Autograf kojeg je spomenuo nekoliko puta, Drago Pilsel se za tribinu oboružao teološkim diskursom i citatima biskupa, papa i patrijarha koji mu služe kako bi neobuzdanim revizionistima pokazao da je kršćanstvo zapravo čovjekoljubivo i miroljubivo. Na početku je rekao kako je odrastao u ustaškoj emigraciji u Argentini, okružen revizionističkim mitovima, ali ga je susret s Isusovcima izbavio i izveo na put kršćanske etike s čijeg aspekta se danas zgražava nad tezama hrvatskih šovinista kako je Jasenovac nakon 1945. bio poprište puno većih zločina nego za vrijeme NDH.

Radi se o tezama notornog svećenika Stjepana Razuma, inače predsjednika ranije spomenutog Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koji, skupa s Vukićem, parazitira na nacionalizmu. Pilsel je imao potrebu naglasiti kako je među žrtvama jasenovačkog logora bilo i katoličkih svećenika, kako bi Razuma upozorio da vrijeđa i ''svoju subraću katoličke svećenike'', valjda jer ostale žrtve nisu Razumova subraća po pozivu svevišnjega. Pilsel se dugo mučio i hrvao fenomenom zla i nije došao do nikakvog zaključka, volio bi da mu se zlo pokuša objasniti.

Na pitanje moderatora o narativu o dva totalitarizma kojeg hrvatski političari sve češće plasiraju s ciljem izjednačavanja, Markovina je ispravno konstatirao kako je izjednačavanje prva faza, a zatim slijedi druga u kojoj se briše narativ socijalističke Jugoslavije, i u kojoj se zahtjeva pozivanje na NDH u ustavu (inače, upravo Igor Vukić smatra kako bi NDH i ZAVNOH trebali zamijeniti mjesto). Međutim, i moderator i Markovina zaboravljaju da narativ o dva totalitarizma nije izdvojeni hrvatski fenomen, već je Europska unija 23. kolovoza postavila kao dan sjećanja na dva totalitarizma, kako bi učvrstila vlastitu ideološku hegemoniju prema kojoj postojeći kapitalistički poredak nema alternativu. 

Markovina dalje smatra kako desnica u Hrvatskoj danas ima problema u suočavanju s vlastitim naslijeđem, kako je nepristojna, te kako gornji kler Katoličke crkve nikada nije govorio o Jasenovcu, a to bi im trebala biti moralna odgovornost, kao što bi moralna odgovornost ljevice trebala biti da govori o 1945. Očito misli kako bi obostranim priznanjima došlo do konsenzusa i pomirenja, te uspostave uljuđenog građanskog društva u kojem bi sve normalno funkcioniralo.

Složio se s izjavom Šime Vranića koji je svojedobno rekao da Hrvati u suštinskom smislu nikad nisu bili nezavisniji nego u socijalističkoj Hrvatskoj, i napomenuo da se hrvatska suverenost danas svodi na zastavu, grb, himnu i kunu, ali to još par godina dok ne dođe euro.

Nakon što je pred kraj u publici nastajala sve veća galama, Pilsel je pomalo teatralno poručio da će se, u slučaju desne oružane pobune u Hrvatskoj, s druge strane nalaziti i on te pucati po njima, zajedno s vojskom i policijom Republike Hrvatske, te NATO snaga (čija vojno-imperijalistička uloga u svijetu danas Pilselu očito nije problematična). Iako je narušen zamišljeni koncept i tečnost same tribine, pitanje jest bi li bez toga bila mnogo konstruktivnija i zanimljivija

Čak i bez verbalnog maltretiranja i ometanja od strane srbofobnih provokatora koji su pokazali kako revizionizam izgleda na djelu, teško da bi dojam s jučerašnje tribine mogao ostati pozitivan u pogledu njene korisnosti i ponuđenih rješenja za prevladavanjem suvremenih problema kojih je novi val revizionizma svakako dio.

Naime, gosti nisu skloni povezivati NDH i Republiku Hrvatsku kao dvije kompradorske države, kao što ni u fašizmu ne vide interese vladajuće klase. Fašizam nije neko apstraktno neljudsko zlo čiji uzroci i podrijetlo nama ostaju misteriozni, već režim koji nastaje u fazi intenzivnog kapitalističkog proturječja kao autoritarni oblik vladavine unutar kojega se nastavlja pojačana eksploatacija radništva, te pokušava izgraditi etnički čista masa odanih sljedbenika uz posezanje za genocidom kao efikasnom metodom (čiju historijsku vrijednost je 1989. prepoznao i Franjo Tuđman u svojoj knjizi Bespuća povijesne zbiljnosti).

Stoga nije ni slučajno ni čudno što je desni revizionizam dobio nova krila diljem Europe, a posebice među perifernim zemljama što uključuje i Hrvatsku, upravo nakon izbijanja krize 2008. godine, kako bi se bijes i nezadovoljstvo širokih narodnih masa koje današnji poredak materijalno najviše pogađa preusmjerio na druge narode i manjinske skupine.

Budući da je i od domaćih i od europskih vladajućih klasa (te njihovih krovnih institucija) iluzorno očekivati borbu protiv rastuće fašizacije, ostaje nam upravo da se ugledamo na revolucionarno vodstvo i borce NOB-a koji su podigli odlučan ustanak na principima internacionalizma i klasnog oslobođenja.

______________________________________________________________________________________________________________________              
Dragi čitatelji i čitateljice, H-Alter trenutno radi volonterski. Ako vam se sviđa ovo što čitate i želite podržati naš daljnji rad, možete nam pomoći svojom donacijom i/ili proširiti riječ među svojim prijateljima. Solidarno za slobodno novinarstvo i veliko hvala svima.
Ključne riječi: jasenovac, Hrvatska, revizionizam
<
Vezane vijesti