Foto: Slow Food Liburnia<br>Foto: Slow Food Liburnia
U vijećnici Grada Rijeke danas je u organizaciji udruge Slow Food Liburnia održan okrugli stol o rekonstrukciji autohtone poljoprivrede i očuvanju lokalnih proizvoda.

Povod održavanju okruglog stola je Terra Madre Day, koji se slavi u cijeloj Slow Food zajednici. Tema ovogodišnjeg Dana Majke Zemlje je Arka okusa, jedan od projekata Slow Fooda, a posvećena je očuvanju proizvoda iz cijelog svijeta kojima prijeti nestajanje i zaborav unutar jedne ili dvije generacije. Arka skuplja voće, povrće, pasmine, sireve, kruh, slatko, mesne i druge proizvode koji pripadaju kulturama, povijesti i tradicijama cijelog planeta.

Današnji način proizvodnje hrane urušava se zbog ovisnosti o fosilnim gorivima, klimatskim promjenama i smanjivanja poljoprivrednih površina

Zoran Skala je govorio o faktorima koji urušavaju današnji način proizvodnje hrane. Ti faktori su ovisnost o fosilnim gorivima, klimatske promjene, smanjivanje poljoprivrednih površina. Sve to čini tu proizvodnju nepouzdanom, nesigurnom i neodrživom, a pogotovo pod sve očitijim znakovima klimatskih promjena. Stoga moramo imati strategiju sigurne opskrbe hranom koja neće ovisiti o izvorima izvana, već opskrba treba biti na lokalnom nivou, jer je postojeći sustav proizvodnje i distribucije hrane zabrinjavajući.

Zlata Nanić je prenijela svoje iskustvo da je itekako moguće razviti kućno ekološko ratarstvo i plasirati višak proizvoda na tržište.

Danijel Balaban iz udruge Tranzicijska Pula govorio je o nužnosti poticanja mladih ljudi na bavljenje ekološkom poljoprivredom i plasiranju proizvoda putem kratkih lanaca distribucije. Kratak lanac distribucije znači da se proizvod direktno prodaje kupcima zaobilazeći prekupce, distributere i velike trgovačke lance.

Marijana Cvijetić Piršić je govorila o Slow Food zajednici, koja ima veliki društveni značaj zbog konkretnih projekata i edukacije s konkretnim rezultatima u lokalnim zajednicama diljem svijeta. Isto tako je naglasila važnost hrane, a time i mediteranske prehrane duboko ukorijenjene u mediteranski način poljoprivrede. Hrana je naša riznica kulturnog naslijeđa, sustav komunikacije, protokol ponašanja u određenim situacijama, a tradicionalna proizvodnja hrane je akumulirana mudrost naših predaka. Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Zaključci okruglog stola:

  1. rekonstrukciju autohtone lokalne poljoprivrede potrebno je ugraditi i snažno podržati u novoj strategiji razvoja PGŽ-a do 2020. godine, koja se upravo završava i koja će se uskoro usvojiti na Županijskoj skupštini,
  2. potrebno je osmisliti i provesti sustav potpore OPG-ima, koji se trebaju udruživati u moderne poljoprivredne zadruge s organiziranim plasmanom proizvoda putem grupa solidarne razmjene, internetske prodaje na domaćem i svjetskom tržištu, povezivanja s hotelskim i ostalim turističkim lancima na Jadranu te Slow Food pokreta,
  3. sve navedeno jedinice regionalne samouprave trebaju podržavati kao katalizatore procesa (npr. bankama sjemena), JLS-i (općine i gradovi) trebaju podržavati organiziranjem korištenja neiskorištenog zemljišta, a sve treba biti financirano novcem iz europskih i svjetskih fondova i fondacija.
<
Vezane vijesti