Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscPrije dva dana smo pisali o svjedočanstvima o detenciji tri grupe maloljetnih migranata u podrumu ispod graničnog prijelaza Bajakovo u listopadu. U izvještaju Border Violence Monitoringa koji je objavljen danas, zabilježen je još jedan slučaj u studenom, kada je troje maloljetnih Afganistanaca držano u podrumu, gdje im je "zapovjeđeno da čučnu, a zatim su ih policajci naizmjence udarali šakama i palicama".

U listopadu su maloljetnici, od kojih najmlađi imaju 14 godina, držani, kako navode, u podrumskoj prostoriji u kojoj su ih hrvatski policijski službenici tukli palicama, rukama i nogama. Bili su privedeni nakon što su uhićeni u iregularnom pokušaju prelaska granice.Nakon udaranja, policajci su nastavili oponašati udarce, stavljajući tako zatočene maloljetnike u stalno stanje straha. Jedan od maloljetnika rekao je kako misli da su ti "promašeni udarci" bili osmišljeni na način da zastraše i iscrpe grupu

U izvještaju Border Violence Monitoring Networka koji je objavljen danas, zabilježen je još jedan slučaj u studenom, kada je troje maloljetnih Afganistanaca držano u podrumu, gdje im je "zapovjeđeno da čučnu, a zatim su ih policajci naizmjence udarali šakama i palicama".

Izvještaj sadrži podatke koji potvrđuju svjedočenja i opise iz listopada, identificirajući razmjere prostorije u skladu s prethodnim izjavama.Nakon što su uhićeni u iregularnom prelasku granice, tri maloljetnika iz Afganistana odvedena su niz stepenice, i smješteni u goli podrumski prostor koji je imao i druga vrata, koja vode u susjednu sobu.

Tamo su ih policajci držali između četiri i pet sati, a većinu tog vremena bili su prisiljeni, kako svjedoče, čučati na podu.

"Zapovjeđeno im je da čučnu licem prema dolje gledajući u noge", a policajci su ih napadali ako bi se pomaknuli s ove pozicije. Policijski službenici izmjenjivali su se i tukli maloljetnike u više navrata, koristeći šake i palice. Fizičko zlostavljanje popraćeno je i psihološkim nasiljem.

Nakon udaranja, policajci su nastavili oponašati udarce, stavljajući tako zatočene maloljetnike u stalno stanje straha. Jedan od maloljetnika rekao je kako misli da su ti "promašeni udarci" bili osmišljeni na način da zastraše i iscrpe grupu. Maloljetnici su također bili podvrgnuti pretrazi u podrumu i oduzete su im i oštećene osobne stvari.

Ključne riječi: MUP, nasilje, migranti, migracije, detencija, bajakovo
<
Vezane vijesti