H-Alter
Foto: PixabayFoto: PixabayNajmanje 20 ljudi, većinom žene i djeca, poginulo je u stampedu do kojeg je došlo u izbjegličkom kampu u Diffi u Nigeru. U kampu se nalaze izbjeglice iz susjedne Nigerije, a do tragedije je došlo kada je stigla pošiljka s hranom i ljudi u redu su počeli trčati da bi se probili sa začelja kolone. U više izbjegličkih kampova u regiji trenutno se nalazi oko 120 tisuća izbjeglica iz Nigerije.

Kako izvještava BBC, guverner jedne od pokrajina u kojoj se nalaze kampovi posjetio je izbjeglice i donio pomoć u hrani i novcu, ali je odmah po otvaranju vrata došlo do naguravanja i stampeda.

U Nigeru se trenutno nalazi više od 300 tisuća izbjeglica, koji su pobjegli iz sukoba u Libiji, Maliju i Nigeriji. Niger je jedna od siromašnijih zemalja svijeta, ali nikada nije zatvorila svoje granice za izbjeglice. 

"Niger je primjer solidarnosti i velikodušnosti u svijetu u kojem mnoge države prakticiraju politiku odbacivanja i zatvaranja. Zemlja ima sigurnosnih problema, ekonomskih problema, kao i komplicirano susjedstvo, ali granice je uvijek držala otvorenima", izjavio je nedavno Filippo Grandi, visoki povjerenik UN-a.

Nažalost, velikom broju izbjeglica ne može se pružiti adekvatna pomoć, zbog nedostatka infrastrukture i manjka političke volje od strane vođa drugih zemalja.

Ključne riječi: izbjeglice, siromaštvo, hrana, Nigerija
<
Vezane vijesti