Navrat-nanos iz Hrvatske! H-Alterova čitateljica svjedoči o vlastitom pokušaju osvajanja kanadske useljeničke vize. Godine 2011. kad je u Hrvatskoj prvi put započeo "WH program Kanada", krajem srpnja bilo je još slobodnih mjesta. U 2012. godini kvota je bila popunjena za desetak dana. U 2013. godini, za 44 minute.

Peta godina pokušaja ulaska u državnu službu i ništa. Očito mi Bog želi poručiti da ne možeš protiv Golijata, i da je vrijeme da odustanem. Kanada! To je to, trebala sam to napraviti još prije tri godine, kad sam bila tamo i oduševila se uređenom državom, preljubaznim ljudima i prekrasnom prirodom.

Čovjek koji je bio među  prvima, ženu je submitao 30 sekundi kasnije, i ona je bila br. 105. U 30 sekundi preko 100 ljudi!

U listopadu zovem Ninu kojoj je brat preko Working Holiday programa otišao 2012. Počinjem sa pripremom  papira i ispunjavanjem obrazaca, nalaženje na kavi svaka dva tjedna oko nejasnoća tipa da li pišem Ć ili C u prezimenu, što pišem pod Province, tip aplikacije: visitor, worker, student, other... Ne zaboravi se svugdje potpisati i na jednoj aplikaciji stisnuti Validate. Ok. Jel trebam prevoditi na engleski? Do sada nije trebalo, osim CV-a.

Dolazi prosinac. Vadi se potvrda o nekažnjavanju, izvadak iz banke o stanju na računu, fotkanje, ti dokumenti vrijede 3 mjeseca, do ožujka valjda će započeti prijava. Prijave počinju oko Nove godine, možda prije, možda poslije. Iščekivanje, polovicom siječnja na službenim stranicama objavljuju da će proces prijave započeti prije 01. veljače 2013. i da će biti novi način prijave u dvije faze, prva preko International Expierence Canada Kompass - i u potpunosti će se provoditi on-line putem, uključujući slanje svih popratnih dokumenata u elektronskom obliku, a druga preko MyCIC Accounta koju će pregledavati Odjel za vize i useljeništvo.

Svakodnevno otvaram stranicu po desetak puta, i ništa. Zadnji tjedan siječnja razmišljam, tamo kao da sjedi netko kome se ne da raditi, pa neće valjda sve zemlje (oko tridesetak zemalja ima mogućnost putem ovog programa posjetiti Kanadu) ostaviti za zadnji dan siječnja. Dana 31. siječnja trčim doma, danas počinje, odlazim kod frendice i čekam, ništa. Odlazim na FB grupu WH, ljudi ludi, svi čekaju i ništa, zovu ambasadu u Zagrebu, ni oni ne znaju što je, oko 22 sata na službenim stranicama Kanade stoji objava u kojoj je samo maknuta rečenica "prije 01. veljače 13.", dakle početkom 2013. započinje, i to je to. Netko je došao do informacije da su Irci napravili attack s prijavama i da je sustav pao, i sad do daljnjega ništa. Agonija se nastavlja.

Netko je došao do informacije da su Irci napravili attack s prijavama i da je sustav pao, i sad do daljnjega ništa. Agonija se nastavlja

Nastavlja se i redovito posjećivanje web stranice Kanadske ambasade, samo je sad udvostručeno. Ujutro 21. veljače Nina me zove, objavili su, počinje danas popodne! Otkazujem sve popodnevne obaveze, zovem Petru da i ona otkaže svoje, počinje! Zovem Josipu u Njemačku, da nazove svoju prevoditeljicu, da ću je možda trebati hitno za prijevod dokumenata na engleski. U 16.15 sjedim kod Petre, oboružana svim papirima i hranom, tko zna koliko će trajati i što će sve trebati. U 17.00 na hrvatskim stranicama piše i dalje "u popodnevnim satima", na engleskom, u 17:00 po zagrebačkom vremenu, što sad, da krenem ovdje.

U 17:02 počinjem, otvaram IEC Kompass račun, odgovaram na sigurnosna pitanja, ne prihvaća lozinku, pokušavam s drugom, uspjelo! U e-mail dobivam da sam uspješno otvorila Kompass račun i da ga moram aktivirati u roku pet dana. Aktiviram odmah.

Ulazim u svoj račun, imam sedam obrazaca za ispuniti, otvaram Personal information - ne otvara, baca me na neke stranice, pokušavam s drugim Contact information, ništa, ista stvar. Idem na treći Education and employment, uspijevam, pita me za stručnu spremu i kad sam upisala faks, točan datum, shit, trčim doma na 4. kat po indeks, pišem, trenutno zaposlenje, ime firme, datum.

immigrant.jpg

U 18:15 stiskam submit. Odlazim na FB grupu WH, netko je stavio da je kvota popunjena u 17:44 (275 hrvatskih građana primaju), odlazim na službenu stranicu, stvarno to piše. Što to znači, u e-mailu dobivam obavijest da je moj World Tracking Number (WTN) 5xx, nemoguće! Šta je to?

Petra govori, nemoguće, vjerojatno je redoslijed otvaranja Kompassovog  računa po kojem vas zaprimaju, i dalje sam na FB WH grupi, prvi su počeli primati na svoj e-mail obavijest o plaćanju vize. Da, to je to! Ja sam tek 5xx. Čovjek koji je bio među  prvima, ženu je submitao 30 sekundi kasnije, i ona je bila br. 105. U 30 sekundi preko 100 ljudi!

Netko na grupi predlaže kolektivni suicid nas koji nismo upali.

Ako su državljani Irske, koji dobivaju 6 350 viza popunili kvotu u 3 dana, znači cca. 2000 po danu, hrvatski državljani su oborili rekord, u manje od dva sata 700 prijava.

Godine 2011. kad je prvi put započeo WH program Kanada u Hrvatskoj, krajem srpnja bilo je još slobodnih mjesta. U 2012. godini kvota je popunjena za desetak dana.

U 2013. godini za 44 minute.

Ključne riječi: migracija, Kanada
<
Vezane vijesti