H-Alter
Otvorenje EPK u Rijeci (Foto: ODRAZ)Otvorenje EPK u Rijeci (Foto: ODRAZ)Državni je vrh politički maloumno i kulturno nezrelo ignorirao velik događaj u Rijeci.

Državni je vrh Bijedne Naše protokolarno nekorektno, politički maloumno i kulturno nezrelo svojim nedolaskom na svečano otvorenje ignorirao velik i važan događaj za zemlju, ali i globalnu kulturnu scenu na Starom kontinentu, i šire: Rijeku - Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.Svijet se, je li, neće srušiti, ali urušilo se samopoštovanje, jer tko ne poštuje samog sebe, nije zaslužio da ga poštuju drugi

Krajnje je neodgovorno od premijera Andreja Plenkovića s buljukom manje-više kompromitiranih ministara i inih državnih birokrata, ali i od već odlazeće predsjedničke gubitnice Kolinde Grabar-Kitarović, s također buljukom manje-više anonimnih savjetnika, ne doći u Rijeku nazočiti događaju od iznimnog značenja za zemlju u kojoj su, tvrde (s figom u džepu?), preuzeli odgovornost.

I koja je titularna čast za Hrvatsku - imati, je li, Europsku prijestolnicu kulture u svom najvećem lučkom gradu, u bivšoj državi i jednom od najjačih industrijskih središta, Rijeci - dovoljno i globalno prestižna da joj je državni vrh morao nazočiti baš da je bio, takorekuć, u karanteni zbog sumnje na koronavirus. A nije.

Bez isprike i makar izmišljenih razloga, premijer Plenković i aktualna još nekoliko sati predsjednica RH Grabar-Kitarović i i njihove svite nisu se pojavili u Rijeci. Država u kojoj lideri ne dolaze na kulturno slavlje eda ih novinarske kamere ne bi možebitno ovjekovječile uz plavo-bijelo-crvenu zastavu SFR Jugoslavije i crvenu petokraku (koja nije simbol samo komunizma, partizana, Titove 24-milijunske države bratstva i jedinstva naroda i narodnosti) graniči sa zdravom pameti.Državni je vrh Bijedne Naše protokolarno nekorektno, politički maloumno i kulturno nezrelo svojim nedolaskom na svečano otvorenje ignorirao velik i važan događaj za zemlju, ali i globalnu kulturnu scenu na Starom kontinentu

Ako je istina da HDZ-ovi prvaci s obaju državnih brda nisu došli na sveeuropsku feštu u "SDP-ovu crvenu Rijeku" (gdje denver plava ZNA SE opcija nema prođu već tri desetljeća) samo zbog zastave i crvene petokrake na riječkom neboderu. Zbog države koje više nema?

"Nedolazak državnog vrha u Rijeku je politički nepametno i za premijera, i za predsjednicu države i za predsjednika Hrvatskog sabora", ustvrdio je u Newsroomu televizije N1 Hrvatska povjesničar Tvrtko Jakovina. Tako se, što kaže povjesničar Jakovina - ne vodi država. Takvi političari nisu dorasli svojim pozicijama u vlasti.

To otprilike drži i saborska zastupnica GLAS-a Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova u bivšoj koalicijskoj vladi Zorana Milanovića (SDP): "Rijeka nas je sve učinila ponosnima. Treba pogledati svjetske medije koji su pisali o tome. Jedan članak govori da bi Hrvatska mogla biti prva istočnoeuropska zemlja koja se oduprla desničarskom populizmu. Iz njihovih usta u božje uši. Mislim da još nismo tamo, ali svakako je to izazvalo globalno pozitivna reagiranja, neusporedivo više od bilo čega drugog u vezi s predsjedanjem Vijećem EU-a. To nam je apsolutno osvjetlalo obraz kao normalnoj zemlji i kao modernoj zemlji, zemlji koja zna kombinirati tradiciju i moderno, koja zna što je umjetnost. To što tamo nisu bili ni predsjednica niti premijer je sramota za njih, nije sramota za Rijeku".

Vesna Pusić nije jedina koja je uočila da se riječki eksces državnog vrha zbio u trenutku kad se HDZ-ova stranačka konstrucija trese uoči izbora uskoro u stranci, koji će odrediti ostaje li sadašnja ili dolazi nova ekipa na vlast, ali i parlamentarnih izbora najesen.Bez isprike i makar izmišljenih razloga, premijer Plenković i aktualna još nekoliko sati predsjednica RH Grabar-Kitarović i i njihove svite nisu se pojavili u Rijeci

Ulizivao se Andrej Plenković tzv. tvrdom krilu vlasnika ZNA SE iskaznica, odnosno tzv. suverenistima ili ne, nedolaskom na otvorenje Rijeke - Europske prijestolnice kulture 2020. neće nikog od oponenata i njihovog dijela biračkog tijela uvjeriti da je desniji od Mire Kovača, Davora Ive Stiera, Ivana Penave ili Tomislava Karamarka, Miroslava Škore i takvih. Uzalud vam trud, svirači.

"Izvedba 'Ciao bella', postavljanje zastave SFRJ, voditelj-transvestit i baletani u haljinicama samo su neke od izvedbi koje su izazvale burne reakcije na društvenim mrežama i u medijima", komentira medijska tzv. desna radikala i, puštajući Glasnovića da si dade mrzilačkog oduška na program otvorenja Rijeke - Europske prijestolnice kulture 2020., - kojim besprizornim kvalifikacijama znâ zgroziti dio javnosti ovisan o HRT-ovim izravnim prijenosima zastupničkog primitivizma/prostakluka iz Sabora - pokušava poentirati među istomišljenicima navodnim autoritetom Zlatka Hasanbegovića.

Bivši Karamarkov ministar kulture u vladi u kojoj se šefu HDZ-a nije posrećilo biti premijerom znatno je uljuđenijeg diskursa, iako mu je - kako onomad na HDZ-ovom skupu u Splitu reče glasnovićevski jednako zadrt govornik - također, je li, milija ustaška kapa od partizanske petokrake. "Loše parafraze sovjetsko-jugoslavensko-sjevernokorejskih sletova i masovki ne komentiram", kazao je Hasanbegović. "Izvornik mi je uvijek draži od preslika."Tako se, što kaže povjesničar Jakovina - ne vodi država. Takvi političari nisu dorasli svojim pozicijama u vlasti

Neće se srušiti svijet zato što SDP-ova tzv. crvena Rijeka ima svoj pogled na kulturu i umjetnost i, prirodno, svoju viziju programa kojim se željela predstaviti Starom kontinentu i vlastitoj zemlji slaveći prestižno priznanje, a HDZ-ovi vođe i politika desnija od tzv. desnog centra pak ne mogu smisliti činjenicu da je između kvislinškog tzv. NDH, međunarodno nepriznate ustaške paradržave, te RH postojalo gotovo pola stoljeća napredne u svakom smislu SR Hrvatske u Titovoj SFR Jugoslaviji.

Osim što će se civilizirani svijet - kod kuće i vani - ironično nasmijati razlozima nedolaska državnog vrha na europsku svečanost u Rijeci u trenutku kad RH predsjeda Vijećem EU-a, svijet se neće srušiti ni zbog sramote do neba koju je nezrela politika europski nezrele zemlje mazohistički nanijela samoj sebi bagatelizirajući počasnu titulu Europske prijestolnice kulture 2020. Svijet se, je li, neće srušiti, ali urušilo se samopoštovanje, jer tko ne poštuje samog sebe, nije zaslužio da ga poštuju drugi.


 

aem_copy89270.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Ključne riječi: HDZ, Rijeka, kultura, EPK
<
Vezane vijesti