Foto: dubrovackidnevnik.hrFoto: dubrovackidnevnik.hrHrvatska je u svoju pravnu regulativu implementirala niz konvencija, pravilnika, te sporazuma o radu asistenata u nastavi za djecu s teškoćama, no zapela je na njihovoj realizaciji, upozoravaju iz Građanske inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom.

Iz Incijative ističu kako smo posljednje tri godine svjedoci velikih problema kada je u pitanju uvođenje pomoćnika u nastavu. Brojčano gledano, uveden je veći broj pomoćnika, zahvaljujući EU fondovima koji osiguravaju asistenciju djeci sa teškoćama. No, što znači brojčano povećanje ukoliko nije riješeno ono što je najbitnije u cijelom procesu?Iz Inicijative zahtijevaju od nadležnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da što prije objavi Pravilnik o pomoćnicima u nastavi koji bi stupio na snagu s početkom nove školske godine

Pomozimo djeci s invaliditetom upozoravaju kako nema transparentnog načina odlučivanja koje dijete treba pomoćnika u nastavi; pojedini uredi Državne uprave još uvijek u rješenjima ne definiraju potrebu za asistentom unatoč preporuci stručnjaka. 

Ne postoji ni Pravilnik o pomoćnicima u nastavi. Premda je javna rasprava o samom Pravilniku o pomoćnicima u nastavi završena u srpnju ove godine, resorno ministarstvo nije držalo za shodnim da Pravilnik bude donesen prije početka ove školske godine.

Problematična je i needuciranost asistenata i upitnost onih koji ih educiraju te nepostojanje sankcija za asistente ukoliko krše zadane odredbe i nepostojanje modaliteta procjene osobe koja ulazi u asistenciju, kao ni evaluacije i supervizije tih osoba.

Napominju i kako je nejasno na koji način Republika Hrvatska ima namjeru trajno riješiti financiranje asistenata. Osnivači škola prebacuju odgovornost na ministarstvo, a ministarstvo na osnivače. Ističe se da je neodgovarajući i način raspodjele novca iz ESF fonda, čime je u prvi plan došla sposobnost osnivača da napiše projekt umjesto potrebe djeteta za pomagačem i uzrokovalo je nejednaku raspodjelu pomoćnika, te su tako neki dijelovi Hrvatske ostali nepokriveni. No, što znači brojčano povećanje ukoliko nije riješeno ono što je najbitnije u cijelom procesu?

Iz Inicijative zahtijevaju od nadležnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da što prije objavi Pravilnik o pomoćnicima u nastavi koji bi stupio na snagu s početkom nove školske godine, da utvrdi jasne odgovornosti financiranja pomoćnika, razradi drugačiji svrsishodniji model financiranja pomoćnika sukladno potrebama djeteta, a ne sposobnosti osnivača ili udruga da napiše dobar projekt. Također se traži smanjenje broja modela financiranja na maksimalno tri i zabranu plaćanja pomoćnika putem ugovora o djelu ili plaćanja preko student servisa.

S poteškoćama se možemo nositi, ali s nepravdom ne, zaključuju iz Inicijative.

Ključne riječi: osobe s invaliditetom, djeca
<
Vezane vijesti