Natječaj je otvoren od 1. prosinca 2009. do 15. siječnja 2010. godine.

Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj raspisuje natječaj za esej studenata u Hrvatskoj pod nazivom „Što mi znači EU?". Natječaj je otvoren od 1. prosinca 2009. do 15. siječnja 2010. godine.

Ova se vježba dotiče nekih od najvećih izazova za EU poput: kakvu bi budućnost EU trebala imati te koju će ulogu nacionalne vlade najvjerojatnije zauzeti u EU?

Unatoč mnogim izazovima na putu prema Europskoj uniji, Hrvatska se približava članstvu. Ovaj natječaj je osmislila Delegacija EK kako bi među studentima podigla svijest i znanje o Europskoj uniji i procesu pristupanja Hrvatske u članstvo te ulozi koju će imati kada postane članicom. Također, natječaj pruža priliku studentima da razviju kritičko i konceptualno razmišljanje te analitički izričaj.

Natječaj je otvoren studentima hrvatskih sveučilišta koji napišu esej od 1000-1500 riječi na hrvatskom ili engleskom jeziku. Esej može biti kreativan, narativan, poetičan, te političke, filozofske ili druge prirode. Tekst mora biti originalan, napisan od strane studenta, jer će u protivnom plagijatori biti diskvalificiarni.

Prijave se šalju putem adrese elektronske pošte euinfocentar@euic.hr ili na adresu: EU info centar, Trg žrtava fašizma 6, 10 000 Zagreb, s naznakom: Natječaj za esej.

Autor najboljeg rada osvojit će petodnevno putovanje u Bruxelles, glavni grad EU, dok će osvajač druge nagrade dobiti na dar digitalni fotoaparat. Treća nagrada je komplet vrijednih knjiga i EU promo materijala.

Eseji će se ocjenjivati temeljem sljedećih kriterija: Fokus - ocjenjuje u kojoj mjeri esej odgovara na pitanja; Organizacija - odličan esej ima uvod, središnji dio i zaključak; Analiza - argumenti moraju biti jaki, s puno detalja te potkrijepljeni uvjerljivim i točnim dokazima; Zaključci i preporuke - ocjenjuje u kojoj su mjeri izraženi zaljučci i preporuke te kako se slažu s danom analizom.