H-Alter
Foto: Zelena akcija, arhivaFoto: Zelena akcija, arhivaZelena akcija: "Tražimo od gradskih vlasti i Čistoće da prestanu poticati proizvodnju velikih količina miješanog otpada i građanima nepravedno i nezakonito naplaćivati otpad kojeg građani uopće nisu niti proizveli."

Zelena akcija izrazila je zadovoljstvo odlukom Upravnog suda u Zagrebu koji je prošlog tjedna presudio u korist građana nezadovoljnih štetnom naplatom odvoza otpada u Zagrebu. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Godinama upozoravamo da građani/ke u Zagrebu plaćaju previsoke račune za otpad kojeg niti ne proizvedu jer često spremnike za otpad ne napune do kraja, a naplaćuje im se odvoz punog spremnika. Presuda Upravnog suda je dokaz tome i zahtjev vlastima da hitno osiguraju pravednu naplatu po stvarnoj količini otpada i poboljšaju uslugu tako da građani/ke mogu jednostavno odvojiti otpad i da im se to kroz pravednu naplatu isplati.

U prosincu prošle godine prosvjedom ispred zgrade Gradske uprave od gradskih smo vlasti tražili da promijene naplatu odvoza otpada koji se bazira na izmišljenom fiksnom volumenu spremnika za miješani otpad i fiksnom broju odvoza koji ne odgovaraju potrebama građana. U takvom sustavu većina građana mora plaćati odvoz veće količine otpada nego što zaista proizvede. Ovu odluku gradonačelnik Bandić donio je uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora i do danas se sustav naplate nije unaprijedio. Uoči ovogodišnjih parlamentarnih izbora nastavili su se paušalni potezi vezani za naplatu odvoza otpada, koji su doveli do toga da je Zagreb pretrpan smećem. Sve navedeno pokazuje da gradonačelnik Bandić nastavlja s bezuspješnom i štetnom politikom gospodarenja otpadom, što je počelo prepoznavati i sve više građana.

Osim štetne i nezakonite naplate, građani također i dalje nemaju mogućnost da lako i jednostavno odvoje otpad.

Osim štetne i nezakonite naplate, građani također i dalje nemaju mogućnost da lako i jednostavno odvoje otpad. Naime, nastavlja se neefikasan sustav odvajanja bez ikakve kontrole u malobrojnim spremnicima raštrkanim po gradu. Građanima nisu osigurani dodatni spremnici za odvajanje otpada na kućnom pragu. Takva nebriga gradske vlasti mogla bi uskoro rezultirati novim povećanjem iznosa na računima građana zbog neispunjenja ciljeva odvajanja i smanjenja odlaganja na odlagalište Jakuševac.

Tražimo od gradskih vlasti i Čistoće da prestanu poticati proizvodnju velikih količina miješanog otpada i građanima nepravedno i nezakonito naplaćivati otpad kojeg građani uopće nisu niti proizveli. Tražimo da se građanima osigura naplata prema stvarno proizvedenoj količini miješanog otpada i spremnici za odvajanje reciklanata i biootpada na kućnom pragu (u okviru ili ispred zgrade/kuće). Na taj bi se način uspostavila kvalitetna i pravedna naplata te bi se građanima omogućilo samostalno formiranje mjesečnih računa kroz odvajanje otpada. Građani koji bi odvajali više otpada posljedično bi imali manje miješanog otpada te shodno tome i niže mjesečne račune.

Takav sustav bi omogućio i smanjenje neefikasnih "zelenih otoka" udaljenih od samih kućanstava te ubrzano povećanje količine odvojeno skupljenog otpada, čime bi se izbjegle kazne za nepostizanje ciljeva odvojenog skupljanja. U brojnim velikim gradovima poput Trevisa, Milana, Ljubljane, Dresdena, San Francisa, Canberre itd. postoje takvi sustavi odvajanja i naplate po količini, što dokazuje kako su izlike o nemogućnosti uspostave ovakvih sustava u velikim gradovima jednostavno netočne.

<
Vezane vijesti