Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaNakon predugih 10 godina prijelaznog razdoblja konačno je i u Srbiji stupila na snagu zabrana uzgoja životinja radi krzna! Zakonom o dobrobiti životinja još 2009. godine zabranjeno je "držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože" na radost velike većine javnosti i udruga koje su brojnim kampanjama i javnim akcijama radili na tome da i Srbija bude zemlja u kojoj se nijedna životinja neće ubijati radi krzna.

"Smatramo da je uvođenje i provođenje zabrane uzgoja radi krzna velik korak za ostvarivanje prava životinja i pravno oslobođenje velike grupe životinja, što je svakako tendencija 21. stoljeća. Jako okrutan i nepotreban način eksploatacije i životinja i prirode i u Srbiji je od danas ilegalan. Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su dosad na bilo koji način podržavali kampanju ‘Za Srbiju bez krzna’. Svi vi pridonijeli ste tome da sačuvamo jednu jako dobru i naprednu zakonsku odredbu spasivši time velik broj života", poručili su iz udruge Sloboda za životinje.

Smatramo da je uvođenje i provođenje zabrane uzgoja radi krzna velik korak za ostvarivanje prava životinja i pravno oslobođenje velike grupe životinja, što je svakako tendencija 21. stoljećaČinčile su jedina vrsta koja se u Srbiji uzgajala radi dobivanja krzna, a godišnje je ubijano oko 12 000  životinja koje su izvozili u Mađarsku. Velik dio uzgajivača tijekom prijelaznog razdoblja zatvorio je svoje farme i prenamijenio svoje poslovanje poštujući doneseni Zakon. No za vrijeme prijelaznog razdoblja neki od njih pokušali su srušiti zabranu s ciljem da otvore vrata uzgoju kuna koje su htjeli premjestiti iz država u kojima je zabrana već stupila na snagu, na što se srpska javnost zgrozila. Uz pomoć udruga za zaštitu životinja i uz podršku 40 udruga civilnoga društva koje su glasno rekle NE nepoštovanju Zakona, okrutnosti prema životinjama i zagađenju okoliša, naposljetku su u potpunosti okončani mučan uzgoj i smrt životinja radi deranja njihova krzna.  

"Zauvijek smo se riješili logora smrti u kojima se životinje drže u minijaturnim kavezima, guše plinom, ubijaju genitalnim strujnim udarom, a zatim deru i izvoze kako bi se nemoralna elita mogla hvaliti skupocjenim bundama, okovratnicima i šubarama. Srbiju više neće trovati i zagađivati kemikalijama i leševima", dodaju iz Slobode za životinje.

Lijepe vijesti stižu i iz Hrvatske. Naime, danas se obilježavaju pune dvije godine otkako je u Hrvatskoj stupila na snagu zabrana uzgoja životinja radi krzna. U Europi, zabrana uzgoja životinja radi krzna postoji i primjenjuje se, osim u Hrvatskoj, i u Velikoj Britaniji, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Belgiji, Njemačkoj, Švedskoj i Luksemburgu. Propisane zabrane s prijelaznim razdobljima postoje u Nizozemskoj, Češkoj, Norveškoj i Danskoj. U Španjolskoj je zabranjeno otvaranje farmi krznaša iz ekoloških razloga. Švicarka nema formalnu zabranu, ali ima iznimno stroge propise koji ne dopuštaju uzgoj.

Ključne riječi: Srbija, Prijatelji životinja, krzno
<
Vezane vijesti