Foto: Libela.orgFoto: Libela.orgPročelnica Ureda grada Splita Marina Protić lakše je ozlijeđena prošli tjedan, kada je na nju ispred gradske vijećnice fizički nasrnuo stariji muškarac. Povodom napada izostala je reakcija Grada i gradonačelnika, na službenim stranicama nije obavljena osuda niti je izdano službeno priopćenje. Posljedica je to olako shvaćenog problema muškog nasilja nad ženama, loših politika i zakona te nesenzibilizirane javnosti i institucija za taj problem, ističu iz udruge Domine.

Protić je verbalno i fizički zlostavljao stariji građanin, ugrozivši tako njenu sigurnost na radnom mjestu. Država na svim razinama, od lokalne do nacionalne, na nasilje nad ženama nema adekvatan odgovor, što se pokazalo i u ovom slučaju.O ažurnosti zakonodavca svjedoči i novčana kazna koja se izračunava u davno umrlim njemačkim markama

Iz udruge Domine ističu kako je došlo i do dvostruke viktimizacije Protić. "Mediji su dali svoj doprinos imenovanjem žrtve, što je sukladno postojećoj praksi koja je neprihvatljiva, bez obzira na to je li žrtva privatna ili javna osoba. Time je fokus usmjeren na žrtvu, a ne na počinitelja, koji je javnosti nepoznat. Na taj način žrtva se dodatno viktimizira i zlostavlja od strane institucija i javnosti", poručuju.

Važno je istaknuti i kako Grad Split još uvijek nema definiranu politiku prevencije i zaštite žena od nasilja te se za taj problem izdvaja sramotno malo političkog napora i financijskih sredstava. Policija je ovaj slučaj okvalificirala kao prekršajno remećenje javnog reda i mira, a ne kao slučaj nasilja nad ženama.

Napadač koji je ozlijedio Protić prijavljen je za naročito drsko ponašanje i on uz optužni prijedlog priveden na Prekršajni sud u Splitu. Saslušan je, ali sudac nije donio presudu jer se, uz Protić, moraju saslušati još dvije osobe u svojstvu svjedoka. Za ovo djelo je predviđena novčana kazna u iznosu od 50 do 350 njemačkih maraka ili kazna zatvora do 30 dana.

O ažurnosti zakonodavca svjedoči i novčana kazna koja se izračunava u davno umrlim njemačkim markama.

 

aem_copy34193.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: nasilje nad ženama, Grad Split
<
Vezane vijesti