Foto: CMSFoto: CMSNakon 15 godina borbe za vlastitu imovinu zbog sustavne diskriminacije i nefunkcionirajuće pravne države, Milica Miladinović danas je napokon dobila svoj stan, priopćili su iz Centra za mirovne studije i upozorili na veliku štetu nastalu ostacima konzervativnih politika iz 90-ih.

"Prije rata Milica je živjela u blagostanju, a do danas od socijalne pomoći u državnoj sobi od dvanaest kvadrata bez tople vode. Miličin slučaj je u vrijeme pristupanja bio i jedan od zahtjeva Europske unije kao dio Poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava, a naporima odvjetnice Lovorke Kušan i predstojnice Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Mirele Stanić-Popović te promptnim reagiranjem Državnog odvjetništva u Zlataru, i uz podršku potpredsjednice Vlade Vesne Pusić, ovaj slučaj je napokon riješen", izjavili su iz Centra za mirovne studije te pritom upozorili na slične slučajeve koji još uvijek nisu riješeni poput slučaja Pavlović.

Iz CMS-a ističu kako je slučaj Milice Miladinović još jedna mračna strana države u kojoj živimo te kako se sramotno da je toliko vremena trebalo da se "othrvamo utega iz prošlosti te zaboravimo na to da je Milica Srpkinja i da je upravo to bio kamen spoticanja između javne uprave i teške sudbine jedne od mnogih hrvatskih građana srpske nacionalnosti koji su 1991. istjerani iz svojih stanova i kuća".  

Foto: CMS Foto: CMS

Milica Miladinović se danas tijekom potpisivanja nagodbe između nje i Hrvatske, u kojoj je dobila zamjenski stan u Zagrebu, zahvalila organizacijama i pojedincima koji su joj pomogli, i to SDF-u, SNV-u, Građanskom odboru za ljudska prava, UNHCR-u, Europskoj komisiji i voditelju sektora za ljudska prava u pretpristupnom procesu Erolu Akdagu, kao i Kući ljudskih prava, ali i medijima i novinarima te drugima koji su je podržavali.

Podsjećamo, Milica je 1991. protjerana s mužem i djecom iz svog doma. U njezinu kuću u Strmcu Stubičkom tada je uselila osoba koja je lažni ratni vojni invalid te koji je radio u hrvatskoj vojsci. Kuću je uništio da ona nije bila podobna za obnovu, a kamoli za život. Tada počinje njezina bitka koja je epilog dobila tek danas, 15 godina kasnije.

<
Vezane vijesti