Foto: MZOIPFoto: MZOIPInspekcija zaštite prirode prošloga je tjedna zaplijenila, između ostalog, trofeje tri vuka, dva risa, vidru, dva tigra, polarnog medvjeda, majmuna, servala, osam sova, osam ptica grabljivica, ibisa, žunu i 18 ptica pjevica.

Inspekcija zaštite prirode prošloga je tjedna zaplijenila, između ostalog, trofeje od kože tri vuka, dva risa, vidru, dva tigra, polarnog medvjeda, majmuna, servala, osam sova, osam ptica grabljivica, ibisa, žunu i 18 ptica pjevica. Riječ je o najvećoj zapljeni trofeja i preparata strogo zaštićenih zavičajnih te nekih globalno ugroženih divljih vrsta u posljednjih deset godina koja je pripremana duže vremena.

"Zbog sebičnih želja pojedinaca za posjedovanjem izložaka rijetkih i zaštićenih divljih životinja ugrožavaju se čitave populacije", rekao je načelnik Sektora inspekcijskog nadzora zaštite prirode Krešimir Ilić na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Ministarstva zaštite okoliša i prirode na kojoj su predstavljeni rezultati akcije Inspekcije zaštite prirode.

Vrijednost zaplijenjenih trofeja i preparata procjenjujemo na oko 470.000 kuna, a u zapljeni su oduzete i strane vrste koje se štite CITES konvencijom o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama. 

Krešimir Ilić i Zrinka Domazetović Krešimir Ilić i Zrinka Domazetović

"Riječ je o našim strogo zaštićenim vrstama koje su u prirodi ugrožene pa je lov na njih zabranjen, kao i o nekim globalno ugroženim CITES vrstama koje se ne love ili se lov strogo nadzire. Što je životinja rjeđa to je njena cijena na crnom tržištu veća. Međunarodna trgovina danas ugrožava gotovo 35 tisuća vrsta divljih životinja i biljaka koje su zbog toga stavljene pod zaštitu CITES-a. Hrvatska se može ponositi svojom bioraznolikošću zbog čega je moramo zaštititi najbolje kako znamo i možemo, a jedan od načina je i jačanje svjesnosti o očuvanju ugroženih vrsta", kazala je voditeljica Službe za bioraznolikost Ministarstva zaštite okoliša i prirode Zrinka Domazetović.

Inspektori zaštite prirode akciju zapljene su proveli u suradnji s policijom. Tijekom inspekcijskog postupka stranka je izjavila da ne posjeduje nikakve dokumente o  trofejima i preparatima koji bi potvrdili njihovu legalnost. Inspekcija zaštite prirode će stoga protiv prekršitelja podnijeti optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

"Godišnja vrijednost ilegalne trgovine zaštićenim vrstama na svjetskoj razini procjenjuje se na nevjerojatnih deset milijardi dolara. To znači da je na četvrtom mjestu po vrijednosti, odmah iza trgovine narkoticima, oružjem i ljudima. To pokazuje o koliko ozbiljnom problemu govorimo, ali i kako je za njegovo rješavanje važno da se njime bavimo svi. Ova zapljena i sve što inspekcija u mom mandatu poduzima jasna su poruka da se ni u ovom području neće tolerirati nikakve ilegalne aktivnosti", istaknuo je ministar Mihael Zmajlović koji je zapljenu komentirao nakon što je u Banskim dvorima s resornim ministrom Crne Gore potpisao sporazum o suradnji dviju država u pitanjima zaštite okoliša.

Prema podacima Inspekcije zaštite prirodeu Hrvatskoj najviše ima slučajeva zapljene zaštićenih vrsta ptica i kopnenih kornjača.

Ključne riječi: prava životinja, bioraznolikost
<
Vezane vijesti