vishaworld.comvishaworld.comMinistarstvo raspiše natječaj za udruge za financiranje projekata obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti po principu "tko prvi, njegovo". Kvota se popuni u roku od nekoliko dana, a ispune je vatrogasna društva, lovačke udruge i nogometni klubovi.

Nijedna od više od 40 udruga članica "Zelenog foruma", koje se inače bave ovim temama, nije uspjela napisati projekt dovoljno brzo da bi se ugurala u kvotu

Po ovom se scenariju odigrao natječaj Ministarstva gospodarstva "Potpore za energetsku učinkovitost - donacije neprofitnim organizacijama". Kako je stajalo u pozivu, prioritet ovog natječaja je bio "da se kroz donaciju neprofitne organizacije i subjekte  potakne korištenje i razvoj energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije". Natječaj je raspisan 2. prosinca 2013, H-Alter ga je prenio u Burzi novca da bi nas već nekoliko dana kasnije iz nekih udruga pitali odakle smo prenijeli obavijest jer je u međuvremenu taj natječaj nestao sa stranica Ministarstva gospodarstva. I uistinu, pregledom njihove arhive vidi se da je natječaj izbrisan, iako   tamo stoje razni drugi istekli natječaji.

Natječaj se, dakle, obraćao udrugama koje su mogle podnositi svoje projekte za instaliranje obnovljivih izvore energije i mjere energetske učinkovitosti, a sredstva, 2 200 000 kuna, dijelila su se do podjele. Neuobičajen je to način podjele javnih sredstava, a podsjeća na način kako je isto ministarstvo dijelilo kvote za poticaje za solarne elektrane. Tako su mnogi čekali prvu minutu 1. siječnja 2014. da pošalju svoje gotove i već pripremljene projekte, jer je princip također bio - tko prvi, njegova kvota. Međutim, javnosti je bilo manje-više poznato da će podjela ovih kvota iznova početi 1. siječnja, ali otvaranju natječaja za udruge mnogi su se iznenadili.

Na upit da nam pošalju sretne dobitnike koje do danas nisu objavili na svojim stranicama, Ministarstvo gospodarstva nam je poslalo popis na kojem se nalazi dvadeset i sedam organizacija, među kojima su gotovo polovica vatrogasna društva, dok ostali broj popunjavaju nogometni klubovi, lovačka društva, po jedna župa i udruga za mlade. Među dobitnicima su i dvije regionalne agencije, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske REGEA i Regionalna energetska agencija Sjever. Svi dobitnici dolaze s područja sjeverozapadne Hrvatske. Lovačko društvo Fazan i Lovačko društvo Vepar dobili su, primjerice, nezanemarivih 150 tisuća kuna, a javili su na natječaj među prvima. Zanimljivo da su se upravo ova udruženja građana pokazala bržima, vještijima i spremnijima na ovaj natječaj od udruga koje se svakodnevno bave pisanjem projekata iz obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Željka Leljak Gracin: "Savjet za razvoj civilnog društva smatra kako su oba poziva bila u suprotnosti s dugogodišnjom praksom koja se provodi u državnim tijelima"

Sličan natječaj raspisan je ponovo i za 2014.  godinu, 27. siječnja, ni dva mjeseca nakon prvog, po istom principu. Ovaj je natječaj malo drugačije formuliran, nije bio otvoren kao poziv isključivo za udruge, već za "jedinice lokalne i područne samouprave kao i njihove proračunske korisnike, čije financijske planove konsolidiraju nadležni proračuni". Kako saznajemo iz Ministarstva, sredstva su iskorištena u novom rekordu. U svega četiri dana, do 31. siječnja, podijeljeno je znatno više novca, 11 i pol milijuna kuna. Na upit o tom natječaju iz Ministarstva gospodarstva su nam još prije mjesec dana odgovorili kako su dobitnici poznati, ali još nisu svi obaviješteni. Na ponovljeni upit od ponedjeljka da nam dostave popis sretnih najbržih prstiju, odgovaraju kako "proces formalnog potpisivanja ugovora još traje, a potpisani su s većinom neprofitnih organizacija u jedinicama lokalne samouprave kojima je odobren novac". Do kraja travnja svi će ugovori biti potpisani i tada će popis biti objavljen na službenim stranicama MINGO-a, tvrde iz Ministarstva. Bit će zanimljivo vidjeti popis tih jako sposobnih koji su u manje od četiri dana napisali projekte i skupili svu potrebnu dokumentaciju.

Na prvom natječaju nijedna od čak 44 udruge članice Zelenog foruma koje se inače bave ovim temama, nije dobila sredstva. Većina se u tih nekoliko dana nije stigla ni prijaviti na natječaj, pa su na to upozorili Savjet za razvoj civilnog društva. Savjet je potom prije gotovo mjesec dana preko Ureda za udruge uputio pismo Ministarstvu gospodarstva, ali nikakav odgovor nisu dobili.

"Tražili smo službeno očitovanje MINGO-a o oba javna poziva i o načinu dodjele financijskih sredstava organizacijama civilnog društva. Savjet smatra kako su oba ta poziva bila u suprotnosti s dugogodišnjom praksom koja se provodi u državnim tijelima, pa tako i u tom ministarstvu, te suprotno standardima usuglašenim od strane međuresornog povjerenstva. Kriteriji su protivni i Kodeksu pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga, a jedna od uloga Savjeta je upravo i praćenje provode li se natječaji iz državnih sredstava sukladno tom kodeksu", komentirala je predsjednica Savjeta Željka Leljak Gracin.

Savjet je najviše zamjerki imao oko toga što je natječaj bio otvoren do "iskorištenja sredstava", što je bio otvoren samo nekoliko dana i što se nisu jasno znala pravila. U pismu napominju i kako svi potencijalni korisnici sredstava nisu bili dovoljno informirani o samom natječaju, kao ni o rezultatima prvog natječaja.


Članak je objavljen u okviru projekta Udruge za nezavisnu medijsku kulturu Pravo novinara na pristup informacijama, koji financira Balkan Trust for Democracy.

<
Vezane vijesti