Foto: HINAFoto: HINAEuropska komisija složila se u utorak da se nacionalnim parlamentima zemalja članica Europske unije da pravo glasa oko trgovinskog sporazuma Europske unije i Kanade, što je zaokret nakon prijedloga da se oni zaobiđu.

Europska komisija je pozvala na hitnu ratifikaciju sporazuma EU-Kanada, te odlučila da se CETA predstavi kao "mješoviti" sporazum, stoji u priopćenju, što znači da mora dobiti zeleno svjetlo nacionalnih parlamenata. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker branio je 29. lipnja suprotno stajalište, te tražio da se preskoče parlamenti država članica. Međutim, Njemačka i Francuska bile su prve koje su tražile da se i njihovi parlamenti izjasne o sporazumu, izvijestila je agencija AFP.

Njemačka i Francuska bile su prve koje su tražile da se i njihovi parlamenti izjasne o sporazumuFrancuski državni tajnik za vanjsku trgovinu Matthias Fekl rekao je u utorak kako će CETA proći kroz Nacionalnu skupštinu, a njemačka kancelarka Angela Merkel još je ranije kazala da je sklona konzultacijama u Bundestagu. 

Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel insistira da o sporazumu glasuje Bundestag. "Već smo odlučili da, bez obzira na to što Bruxelles kaže, pravo na riječ ima parlament. Dobro je da se o odluci izjasne i Europski parlament i nacionalni parlamenti", rekao je njemački vicekancelar i čelnik socijaldemokrata (SPD).

Sporazum o slobodnoj trgovini Europske unije i Kanade je pravno isključivo u nadležnosti EU, no s obzirom na to da se neke države članice sGabriel: "Već smo odlučili da, bez obzira na to što Bruxelles kaže, pravo na riječ ima parlament. Dobro je da se o odluci izjasne i Europski parlament i nacionalni parlamenti" time ne slažu Europska komisija je predložila ratifikaciju kao u slučaju mješovite nadležnosti što uključuje nacionalne parlamente, rekla je u utorak povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem.

"Velika opasnost koja može dovesti do kraja trgovinske politike EU-a kakvu poznajemo dolazi od država članica koje kontaminiraju ovu raspravu miješajući sadržaj trgovinskih sporazuma s osjećajima nezadovoljstva i antiglobalizmom građana", rekla je Malmstroem. "Članice, umjesto da rješavaju te zabrinutosti građana, koriste CETA-u i druge trgovinske sporazume, poput TTIP-a, o kojima pregovaramo, kako bi poticali te osjećaje i ne pokazuju odgovarajuće predvodništvo ", smatra Malmstroem.

Malmstroem i Komisija sada pozivaju države članice da brzo potpišu sporazum kako bi privremeno stupio na snagu kada ga odobri Europski parlament. S ocjenom povjerenice složio se talijanski ministar gospodarskog razvoja Carlo Calenda. "Danas Europa gubi još jedan dio i umjesto da nađe više suvereniteta, nalazi manje", ocijenio je Calenda.

Petogodišnji pregovori o sporazumu CETA završeni su u kolovozu 2014. godineSveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) međunarodni je sporazum između Europske unije i Kanade. CETA je prvi trgovinski sporazum između EU-a i neke svjetske gospodarske velesile. Sporazumom je obuhvaćena široka paleta pitanja na kanadskoj saveznoj i pokrajinskoj razini koja utječu na izvoz robe i usluga iz Europe u Kanadu. Sporazum bi ujedno, po tumačenju Komisije, trebao olakšati ulaganja i stvoriti predvidljivije poslovno okruženja.

Sporazum s Kanadom dio europske javnosti vezuje sa sporazumom o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstva o kojemu Unija trenutno pregovara sa Sjedinjenim Državama i koji je u mnogo većoj mjeri podijelio europsku javnost i političare. Kritičari, među ostalim, upozoravaju da ti trgovinski sporazumi ugrožavaju sustav europskih javnih usluga i uglavnom pogoduju velikim i multinacionalnim kompanijama. Petogodišnji pregovori o sporazumu CETA završeni su u kolovozu 2014. godine.

<
Vezane vijesti