Foto: Sea-eye (Facebook)Foto: Sea-eye (Facebook)Usred pandemije koronavirusa, njemačka organizacija Sea-Eye pokrenula je novu spasilačku misiju u Sredozemnom moru, na brodu Alan Kurdi, koji je trenutno jedini spasilački brod na Mediteranu. U posljednjih nekoliko dana na otvorenom su moru spasili 150 migranata, a tijekom jedne od akcija, libijska obalna straža pucala je u zrak i pokušala obeshrabriti volontere u spašavanju. Brod Alan Kurdi sad je u potrazi za sigurnom lukom, jer već četvrti dan sa spašenim migrantima provodi na otvorenom moru.

Iz organizacije Sea - Eye ističu kako trenutno vode brigu o 150 spašenih. Medicinski su pregledali sve izbjeglice i migrante, od kojih su mnogi vrlo iscrpljeni. Hitno im treba sigurna luka, al nigdje im još nije dozvoljeno pristajanje. "Europa ne smije zaboraviti ove ljude", poručuju s broda.

Alan Kurdi je trenutno jedini spasilački brod na čitavom Mediteranu, a nazvan je prema sirijskom dječaku koji se utopio kada je s obitelji pokušavao stići iz Turske na grčki otok Kos. Čamac se prevrnuo, a poginuli su i njegova majka Rehan, kao i brat Galib, također dječak.

Prizori sa broda Alan Kurdi (Foto: Sea-Eye, Facebook) Prizori sa broda Alan Kurdi (Foto: Sea-Eye, Facebook)
Ključne riječi: izbjeglice, Mediteran, solidarnost, migranti
<
Vezane vijesti