Foto: HRTFoto: HRTKako će se kardinal Bozanić i ministar Mornar kompromisno naći "na pola puta"? Usuglasit će se da školski demonstrator ubuduće navlači samo pola kondoma na polovicu banane? Ili će se sporazumjeti da o predbračnom seksu predaju samo časne sestre i svećenici s diplomama iz seksološke teorije i prakse, stečenima kod Judith Reisman?

Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar neugodno se poskliznuo već na prvom koraku između kandidature i imenovanja na tu dužnost. "Hrvatska je pretežito katolička zemlja i vjeronauk u školama svakako ima svoje mjesto", kazao je novinarima. "O svim pitanjima vezanim uz zdravstveni i građanski odgoj imam nešto drukčiji stav od dosadašnjeg ministra i prvi potez bit će mi zatražiti prijem kod kardinala Bozanića i nadbiskupa Puljića i razgovarati o eventualno otvorenim pitanjima." Što ministar sekularne Hrvatske ima moliti katoličke biskupe da ga prime na razgovor!? Tko su oni civilnoj vlasti?

Hrvatska je građanska, a ne "pretežno katolička zemlja". To što se 87 posto njezinih žitelja statistički izjašnjavaju da vjeruju u Isusa Krista, privatno je svjetonazorsko opredjeljenje tih ljudi

Drugi dan, kad mu je već potvrđen mandat, Mornar je nešto šeprtljao u smislu "to sam rekao metaforički", ali - već je bilo kasno. Ponizio je tom izjavom ministarsko dostojanstvo i značenje te dužnosti u državnoj vlasti. Nije stoga čudno da su u hipu otvorenim pismom reagirale civilne udruge (Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku, Protagora i Inicijativa Nisam vjernik), ali i najšira javnost posredstvom društvenih mreža, elektroničke pošte i medija.

Hrvatska je građanska, a ne "pretežno katolička zemlja". To što se 87 posto njezinih žitelja statistički izjašnjavaju da vjeruju u Isusa Krista, privatno je svjetonazorsko opredjeljenje tih ljudi. Na to imaju pravo, kao što ih cca 80 posto imaju pravo ne prakticirati svoje katoličanstvo u smislu kako im vjera nalaže. Većinom su deklarativni, statistički katolici, vjernici jer je to sada u državnoj modi, kao što je do 1990. godine bilo u državnoj modi izjašnjavati se komunistom.

Recimo, u anketama ovih dana među građanima, ali i saborskim zastupnicima desne političke opcije, ti katolici pojma nemaju kakav je blagdan Tijelovo! A navodno vjeruju u tijelo, krv i muku Isusovu! Nemaju pojma zašto se slavi Tijelovo kao državni blagdan. Mora im to u "pretežno katoličkoj zemlji" natenane pojašnjavati "komunist" i nevjernik Nenad Stazić! Što to govori o masovnosti, dubini i iskrenosti Kristove vjere u "pretežno katoličkoj zemlji"?

No, dobro, Hrvatska je u mnogo čemu komedijaška zemlja na kojoj uspijevaju kojekakve egzote, ali ipak ne izabire ministra bogoštovlja, što bi Mornar valjda morao znati. Zadnji takav "bogoštovatelj" u Zagrebu davno je skraćen za glavu zbog ustaških "zasluga". Dakle, Hrvatska je sekularna država sa sekularnim školstvom, pa sekularni ministar znanosti, obrazovanja i sporta nema po što ići na noge zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću ni predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije nadbiskupu Želimiru Puljiću. Oni nemaju nikakvu nadležnost uređivati sekularno hrvatsko školstvo.

To što katolički kler ima drukčije mišljenje o zdravstvenom i građanskom odgoju i obrazovanju, pa u javnosti diže kuku i motiku protiv te nastave, jer vjersku dogmu pretpostavlja znanstvenoj istini u 21. stoljeću, uopće ne znači da ministar Mornar mora trčati biskupima na noge

To što katolički kler ima drukčije mišljenje o zdravstvenom i građanskom odgoju i obrazovanju, pa u javnosti diže kuku i motiku protiv te nastave, jer vjersku dogmu pretpostavlja znanstvenoj istini u 21. stoljeću, uopće ne znači da ministar Mornar mora trčati biskupima na noge. Oni ga nisu zvali, a on im se gura nepozvan! Katolička crkva, primjerice, ne želi da se u školama djecu poučava o kontracepciji (na tom ekskluzivnom pravu samo Željka Markić smije zarađivati milijune), a država misli da mladi moraju znati kako će se zaštititi od neželjene trudnoće ili spolnih bolesti.

Kako će se kardinal Bozanić i ministar Mornar kompromisno naći "na pola puta"? Suglasit će se da školski demonstrator ubuduće navlači samo pola kondoma na polovicu banane? Ili će se sporazumjeti da o predbračnom seksu predaju samo časne sestre i svećenici s diplomama iz seksološke teorije i prakse, stečenima kod one namrgođene američke kontroverze Judith Reisman, koju Crkva svako malo vuče po Hrvatskoj i provocira skandale?

A tu su još setovi nesuglasica Crkve i države, gdje se oštro sudaraju vjerska dogma koja stoljećima manipulira ljudskim životima i znanstvena istina koja teži oslobođenju čovjeka od zatucanosti i neznanja, slobodi volje i nesputanom zadovoljavanju njegovih prirodnih potreba. Zna se što je čiji posao. Sekularna država je dužna omogućiti građanima znanje u znanstveno utemeljenoj javnoj školi, a vjera u spasenje i molitvenik u nadležnosti su plaćenih duhovnih profesionalaca. Pa, tko voli, neka izvoli. Što s vjerskim ima ministar Mornar?

Vjeronauk jest tema za razgovor Crkve i države, ali u smislu da se vjeronauk napokon vrati u crkve i župa te u škole uvede nastava religijske kulture. Time će se u šupljoj prosvjetnoj blagajni uštedjeti 11,5 posto izdataka za taj vjerski predmet, uključujući bruto plaće 6000 vjeroučitelja plus novac za udžbenike i đački pribor. Istodobno, mladima će se omogućiti civilizacijski uvid u vrijednosti vjerskog pluralizma na nacionalnoj i globalnoj razini te ih odgajati u duhu vjerske snošljivosti, suradnje, prožimanja religijskih vrijednosti... Obostrano korisna tema razgovora Crkve i države bila bi i revizija Vatikanskih ugovora u odnosu na financijske obveze Hrvatske prema Katoličkoj crkvi.

Mornarov "nešto drukčiji stav od dosadašnjeg ministra" pucanj je u prazno, jer odaje nekompetentnost državnog dužnosnika, nesvjesnog svoje javne odgovornosti i uloge. Prethodnik mu Željko Jovanović imao je čak i naglašeno oštar sekularan gard i prema Crkvi i prema kritici iz "novog HDZ-a" kad su se neovlašteno miješali u njegov resor. A Mornar još nije ni zasjeo u ministarsku fotelju, a već trči na Kaptol po Bozanić-Puljićev blagoslov!? Time pokazuje da, zapravo, ne vlada problematikom za koju je zadužen, pa će biti još jedan pogrešni ministar u pogrešnom ministarstvu.

On obećava "rasteretiti učenike", a to nikom nije uspjelo u prošlih 40 godina. (Počeo je legendarni reformator Stipe Šuvar sedamdesetih godina prošlog stoljeća.) Mornar ima formulu? Ako uspije u svojih godinu i pol mandata, ne gine mu Nobelova nagrada! Samo dva primjera: učenik na satu zemljopisa u pučkoj školi mora usvojiti/zapamtiti/naučiti  150 činjenica; tijekom osam godina obveznog školovanja dijete prenese u školskoj torbi od kuće do škole i natrag 15-17 tona tereta! Kako ministar kani makar samo u tomu olakšati život učenicima, a da ga združeno ne nogiraju predmetni stručnjaci te autori i izdavači udžbenika?

Vjeronauk jest tema za razgovor Crkve i države, ali u smislu da se vjeronauk napokon vrati u crkve i župa te u škole uvede nastava religijske kulture. Time će se u šupljoj prosvjetnoj blagajni uštedjeti 11,5 posto izdataka za taj vjerski predmet, uključujući bruto plaće 6000 vjeroučitelja plus novac za udžbenike i đački pribor

"Katastrofa", komentira bad company u Novom listu, "prvi potez i ide kod Bozanića. Jeb.m te sekularna državo s ovakvim ministrom. Da nije sklon uvođenju građanskog odgoja kao posebnog predmeta već bi ga inkorporirao u druge predmete, a zašto vjeronauk ne inkorporira u druge predmete? Užas." Neki misle da je to s nestranačkim Mornarom na poziciji ministra zapravo Milanovićeva predizborna spačka: uklonio je anticrkvenog jastreba Jovanovića i gurnuo u prvi plan "mirotvorca" koji treba umiriti "katolibane" i pridobiti vjerničke glasove demoliranoj lijevoj koaliciji. "Gdje počinje Hrvatska, tu prestaje logika", zaključit će zmorček u Novom listu.

"Prvi potez jednog ministra ima stanovito simboličko značenje, a savjetovanje s vođama najjače religijske institucije, čiji tijesni odnosi s državom i čija prisutnost u javnim institucijama predstavljaju trajnu prijetnju sekularnom karakteru Republike Hrvatske, ne izgleda optimistično, naprotiv on se može protumačiti kao stavljanje javnog sektora, kojem ste na čelu, u službu interesa katoličkog klera, što je već dobrim dijelom na snazi", tvrde sekularne organizacije i inicijative u otvorenom pismu ministru Mornaru. "Budući da očekujemo da navedeni predmeti budu usklađeni s temeljnim vrijednostima ljudskih i građanskih prava, nije nam jasno zašto biste o njima iza zatvorenih vrata pregovarali s predstavnicima jedne autokracije koja ni na elementarnoj načelnoj razini ta prava ne prihvaća - naime Sveta Stolica i Vatikan nisu potpisnici većine međunarodnih povelja o ljudskim pravima, a svakim danom saznajemo nove informacije o grubom kršenju ljudskih prava, odnosno o zločinima počinjenim od strane pripadnika klera pod zaštitom samog vrha Katoličke crkve."

Bez obzira na to je li Mornarov istup zapravo Milanovićev probni balon radi amortiziranja katoličko-desničarske političke ofenzive i kakvog-takvog popravljanja katastrofalnog rejtinga na isteku neuspješnog mandata, bit će zanimljivo vidjeti daljnji tijek događaja. Hoće li Crkva zagristi mamac?

<
Vezane vijesti