www.recoveredhistories.orgwww.recoveredhistories.orgČetrnaest karipskih država tuži vlade Velike Britanije, Francuske i Nizozemske za nadoknadu štete za naslijeđe atlantske trgovine robljem

Ralph Goncalves, premijer Saint Vincent and the Grenadinesa, naglasio je na Generalnoj skupštini UN-a u petak kako europske države moraju platiti za svoja djela. 

"Užasno naslijeđe ovih zločina protiv čovječnosti, naslijeđe koje postoji i danas na našim Karibima, mora biti popravljeno za dobrobit razvoja karipskih društava i naših naroda", izjavio je. 

Tužbe, koje će se vjerojatno pretvoriti u dugotrajnu bitku, će službeno podnijeti regionalna organizacija karipskih država koja se bavi pitanjima ekonomske integracije, Caricom, UN-ovom Međunarodnom sudu pravde u Haagu. 

Tužitelj će se fokusirati na britansku ulogu u ropstvu na područje Kariba gdje se govori Engleski jezik, Francusku zbog ropstva na Haitiju i Nizozemsku za Surinam, članicu Caricoma i bivšu nizozemsku koloniju na sjeveroistočnom dijelu Južne Amerike.

Unajmili su britansku pravničku tvrtku Leigh Day koja je vodila uspješnu bitku za kompenzaciju stotinama Kenijaca koji su bili mučeni za vrijeme britanske kolonijalne vladavine dok su se borili za oslobođenje tijekom Mau Mau pobune između 1950. i 1960.


censthcarib.gif censthcarib.gif

Prema odvjetniku Martynu Dayu, prvo će tražiti nagodbu s vladama Nizozemske, Francuske i Velike Britanije na tragu nagodbe koja je postignuta za kenijski slučaj u lipnju, kada je Britanija pristala izraziti žaljenje kao i platiti odštetu od 21,5 milijuna dolara preživjelim Kenijcima.

Karipske države Jamajka, Antigua i Barbuda već imaju nacionalne komisije za reparacije. Ostale države su se složile da će osnovati svoje komisije jer je svih 14 država jednoglasno podržalo zajednički nastup u tužbi.

Karipski političari nisu javno iznijeli brojku koju će tražiti u tužbi, ali su i Goncalves i predsjedavajuća komisije za reparacije Jamajke Verene Shepherd naglasili kako je Britanija u vrijeme emancipacije 1834. godine platila 20 milijuna funti britanskim plantažerima na Karibima. 

"Naši preci nisu dobili ništa. Dobili su svoju slobodu i rečeno im je 'Idite i razvijte se sami'", komentirala je Shepherd. 

Ideja o reparacijama povremeno se javlja i u SAD-u. Kao predsjednički kandidat Barack Obama je 2008. izjavio kako ne podržava plaćanje odštete potomcima robova u SAD-u. 

<
Vezane vijesti