Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaPrijatelji životinja uputili su novi zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova za hitnu izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima kako bi se napravile promjene koje će ispraviti nelogičnosti i zaštiti ljude i životinje od uznemiravanja, ozljeda i pogibelji uzrokovanih dozvolom uporabe petardi. Kako javljaju Prijatelji životinja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo turizma daju podršku izmjeni zakonske odredbe.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržava inicijativu udruge Prijatelji životinja za zabranu korištenja pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije", navelo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja izražavajući podršku izmjeni Zakona o eksplozivnim tvarima.Nelogično je da je uporaba petardi, odnosno pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije, zabranjena s razlogom tijekom cijele godine, a onda ta zabrana ne vrijedi nekoliko dana

Podršku je dalo i Ministarstvo turizma: "Svjesni smo otvorenog pitanja i posljedica o kojima se redovito upozorava šira javnost. U tom smislu pozdravljamo zakonske odredbe koje ograničavaju vrijeme u kojemu je dopuštena upotreba pirotehničkih sredstava te vjerujemo da će se ovo pitanje riješiti na zadovoljstvo građana i kućnih ljubimaca i svih drugih životinja."

"Nelogično je da je uporaba petardi, odnosno pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije, zabranjena s razlogom tijekom cijele godine, a onda ta zabrana ne vrijedi nekoliko dana zato što prelazimo iz jedne godine u drugu. Još veća nelogičnost je što je zabrana ukinuta i za 27., 28., 29. i 30 prosinac, iako ti dani nemaju nikakve veze ni s jednom proslavom. No glavni razlozi da se vrati zabrana uporabe petardi trebaju biti djeca i životinje, odnosno sigurnost i mir", ističe Stela Cota, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja koju čini 45 udruga za zaštitu životinja.

Prijatelji životinja apeliraju na Ministarstvo unutarnjih poslova da što prije pokrene izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima s ciljem zabrane uporabe petardi tijekom cijele godine, kako je to prije i bilo, i pozivaju na potpisivanje peticije za zabranu petardi, koja se nalazi na njihovoj stranici.

Ključne riječi: zaštita životinja, petarde
<
Vezane vijesti