Foto: Terra HubFoto: Terra Hub"Ne postoji jedno rješenje, trebamo mijenjati ponašanje potrošača, mijenjati zakonodavstvo i ulagati u tehnički razvoj kako bismo došli do točke gdje ne trebamo plastiku", naglasila je dr.sc. Ana Kärrman na danas održanoj diksusiji pod nazivom "Mikro i makro - plastika je u moru problem. Kako zajedno protiv zagađenja mora plastikom?".

Svake minute jedan kamion pun plastike završi u moru zbog naših navika i obrazaca ponašanja, proizvodnje i potrošnje. Mikroplastika se nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima koji se ispiru i završe u morima. Istraživanja predviđaju da bi 2050. godine u moru bi moglo biti više plastike nego riba.

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša održana je diskusija na temu Mikro i makro - plastika je u moru problem. Kako zajedno protiv zagađenja mora plastikom? u organizaciji udruge Terra Hub i uz podršku veleposlanstva Švedske.

O tome kako promijeniti sadašnji trend i spriječiti daljnji dotok plastike u mora i oceane, moglo se čuti na uvodnom predavanju profesorice dr.sc. Anna Kärrman sa Sveučilišta Orebro u Švedskoj koja je dio znanstvenog tima koji je za švedsku Agenciju za očuvanje okoliša identificirao najveće izvore mikroplastike u morima i predložio aktivnosti koje se mogu poduzeti.

"Ne postoji jedno rješenje, trebamo mijenjati ponašanje potrošača, mijenjati zakonodavstvo i ulagati u tehnički razvoj kako bismo došli do točke gdje ne trebamo plastiku", naglašava dr.sc. Ana Kärrman.

Plastika u Jadranu

U odnosu na svjetska mora, Jadran je u maloj boljoj poziciji ali zabrinjavajuća činjenica je da ako danas bacite nešto u Jadran, ostat će tamo četiri godine. Dr.sc. Mirta Smodlaka Tanković iz Centra za istraživanje mora Institut Ruđer Bošković i Hrvoje Čižmek iz Društva istraživača mora 20 000 milja skrenuli su nam pozornost na rezultate istraživanja o plastici u Jadranskom moru.

"Okupili smo predstavnike i predstavnice iz gospodarskog, javnog i civilnog sektora koji često nisu u suglasju, no ovoga puta na diskusiji nismo željeli imati sukobljene strane koje jedna drugoj predbacuju što jesu, nisu ili bi trebale napraviti, već konstruktivan dijalog o situaciji gdje smo sada i gdje želimo biti kroz neko vrijeme i kako zajedno do rješenja", ističe Sandra Vlašić, izvršna direktorica udruge Terra Hub-a.

Diskusija je dio događanjaaMOREfestivala moru koji se održava u Zagrebu i Poreču, u čijoj organizaciji je postavljena i izložba u Francuskom paviljonu SC-a Out to Sea – Konačna postaja more? uz podršku veleposlanstva Švicarske. Izložba je otvorena do nedjelje, 10. lipnja.

Na diskusiji su bili predstavnici organizacija Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Coca Cola Hellenic, VolvoCar Adria, Greenpeace Hrvatska, Ured za gospodarstvo, energetiku i okoliš grada Zagreba, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, udruga Zona, Stablo znanja i Pokret otoka.

Rješenje u inovacijama

Sudionici diskusije su se složili da preko noći se neće naći rješenje, ali put do rješenja je bolja komunikacija  i suradnja između svih uključenih strana, sektora, korisnika odnosno sudionika od kojih svatko ima svoju ulogu u životnom ciklusu plastike. Također, u više navrata se nastojalo naglasiti da jedno od rješenja leži u inovativnom pristupu rješavanja problema plastike.

Tako su okupljeni imali prilike saznati više o hrvatskom inovativnom proizvodu, papirnate štapići za uši tvrtke Incite code, koji se razvijao više od godinu dana.

Diskusija je dio događanja aMORE festivala moru koji se održava u Zagrebu i Poreču, u čijoj organizaciji je postavljena i izložba u Francuskom paviljonu SC-a Out to Sea – Konačna postaja more? uz podršku veleposlanstva Švicarske. Izložba je otvorena do nedjelje, 10. lipnja.

Najavljene su daljnje aktivnosti u organizaciji udruge Terra Huba za lipanj: projekcija dokumentarnog filma Plastični ocean u nedjelju (10.06.) u 17h u Kino Europa, akcije čišćenja duž obale Jadrana, te pokretanje javnog poziva Adriatic Plastic Challenge kojim će se tražiti inovativna i kreativna rješenja za rješavanje problema plastike u Jadranu.

<
Vezane vijesti