Foto: PixabayFoto: PixabayMedicinski fakultet u Tokiju namjerno je godinama ženama snižavao rezultate prijemnih ispita, stoji u objavljenom priopćenju istražnog povjerenstva koje je slučaj nazvalo "teškom diskriminacijom". "Prepravke" u rezultatima prijemnih ispita na fakultetu uočene su ove godine u internoj istrazi, a zbog prosvjeda javnosti pokrenuta je šira neovisna istraga. Ne zna se koliko je potencijalnih studentica oštećeno, ali se pokazalo kako se rezultatima žena manipuliralo unatrag deset godina.

Odvjetnici koji su istraživali optužbe za podmićivanje prilikom upisa sina visokog dužnosnika u ministarstvu obrazovanja u procesu istrage došli su i do drugih otkrića. Kazali su kako su njegovi i rezultati drugih muških kandidata nepošteno povećani, prenose japanski mediji.Ženama se unatrag deset godina sustavno snižavalo ocjene na prijemnom ispiti

Zaključili su kako se rezultatima manipuliralo na više razina - tako što je muškim pristupnicima davano više bodova nego ženskim, kako bi se smanjio broj primljenih kandidatkinja, ali i zbog individualnih podmićivanja. Istraga je pokazala kako su rezultati muškaraca, uključujući i one koji su prijemnom pristupali više puta, povećani za određen broj bodova. Ženama nisu.

Osim toga, ženama se unatrag deset godina sustavno snižavalo ocjene na prijemnom ispitu.

"Žene često prestaju raditi zbog braka i poroda, nakon što su diplomirale sa sveučilišta", rekao je jedan od izvora, dodavši kako zbog toga na sveučilištu "postoji snažan osjećaj da muški liječnici bolje realiziraju medicinske usluge u svojim bolnicama".

<
Vezane vijesti