Građani Splita još jednom su, u iščekivanju tematske gradske sjednice, ukazali na pravno klupko pomoću kojeg različite vlasti i investitori nastoje otkinuti svoj dio Marjana s ciljem njegove daljnje betonizacije + FOTOGALERIJA

Nedjeljno jutro dvjestotinjak Splićana iskoristilo je da pokupe smeće nagomilano na marjanskoj plaži Kašjune koja je sve više nalik gradskom smetlištu. S rukavicama i crnim kesama građani su očistili što se rukama očistiti dalo, a dvije kese otpremili su na adrese Grada i Županije, odgovornih ne samo za ovo stanje, već i za prijetnju gradnje nadvijenu nad Marjanom.

Kašjuni su postali nalik Karepovcu zahvaljujući sličnim mehanizmima "prebacivanja odgovornosti u šumi propisa" zbog kojih na Prvoj vodi, ali i još pet marjanskih lokacija prijeti izgradnja.

"Neki kažu da je koncesija nad Kašjunim istekla i da je u županijskoj nadležnosti, drugi pak da bi je trebali očistiti Parkovi i nasadi ili Čistoća, treći kažu da Marjan - javna ustanova za upravljanje park šumom prima za njegovo održavanje godišnje oko pet i pol milijuna kuna, te da za održavanje plaža grad dodatno godišnje izdvaja oko milijun i pol kuna, a četvrti govore da su Kašjuni pomorsko dobro i kao takvi da su u nadležnosti države odnosno županije", poručuje u svom pismu Kordinacija zainteresirane javnosti (KO - ZA - JA).

Riječ je o istim onim "nezadovoljnim građanima, koji su se okupili prije mjesec dana na Prvoj vodi, i postavili neka jednostavna pitanja", napominju. No, odgovori na ta pitanja su, pokazalo se, sve samo ne jednostavna. Od tad do danas nije baš jasno tko tu što može napraviti i kako će se situacija razvijati.

Ministarstvo kulture iznijelo je mišljenje o potrebi donošenja moratorija, ali je, naknadno istaklo kako njihov dopis nema nikakvu obavezujuću odluku, dok je Ministarstvo šuma naglasilo kako gradnja ugostiteljskog objekta unutar park šume nije moguća.

"Nas ne zanima tko je odgovoran. Ono što mi želimo je da se ispune naši zahtjevi te da prestane gradnja na Marjanu do donošenja PPPPO-a", rezolutna je Duška Boban, osnivačica Facebook grupe Za Marjan

Oko Marjana prepleću se barem tri Ministarstva, sijaset zakona i propisa te dvije vrste vlasti - županijska i gradska. Klupko nije jednostavno za odmotati i najbolje je poći kronološkim putem pošto se činjenično stanje stvari mijenja iz dana u dan.

Dakle, temeljni dokument za park šumu Marjan bi trebao biti Prostorni plan područja posebnih obilježja (PPPO) kojeg izrađuje Splitsko-dalmatinska županija. Odluka o pokretanju njegove izrade donesena je u prosincu prošle godine. Društvo za zaštitu i unaprjeđenje Marjana tražilo je tada da se do njegove izrade (rok od dvije godine) stavi moratorij na daljnju izgradnju na području Marjana. No, kako napominje Srđan Marinić, član Društva, taj prijedlog je odbijen.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog planiranja i graditeljstva, koje se obično postavlja kao primarno ministarstvo gradnje, a tek potom, i ako, zaštite okoliša, tada je objašnjavalo kako moratorij ne može biti donesen na tip dokumenta kakav je PPPO.

Društvo za zaštitu i unaprjeđenje Marjana nije se dalo omesti i uputilo je dopise Ministarstvu kulture, u kojem je tražilo njegovo očitovanje s obzirom na Zakon o zaštiti prirode, te Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva s obzirom na Zakon o šumama.

Ministarstvo kulture iznijelo je mišljenje o potrebi donošenja moratorija, ali je, naknadno, u odgovoru za H-Alter, istaklo kako njihov dopis nema nikakvu obavezujuću odluku, te da je riječ tek o preporuci, dok je Ministarstvo šuma naglasilo kako gradnja ugostiteljskog objekta unutar park šume nije moguća.

U međuvremenu se pojavilo i pitanje tko može donijeti moratorij budući da Županija izrađuje PPPO, a Grad izdaje lokacijske i građevinske dozvole. U odgovoru H-Alteru, Ministarstvo zaštite okoliša, ovaj put ponavlja da je PPPO strateški dokument i da zbog toga Zakonom o prostornom uređenju i gradnji nije moguće stavljati moratorij, ali da je moguće kroz "Izmjenu i dopunu Prostornog plana županije ugradi tu odredbu kojom se na području park šume Marjan zabranjuje gradnja do donošenja PPPPO-a".

Prostorni plan županije je plan višeg reda nadređen GUP-u, i prema njemu Marjan je zaštićeno područje unutar kojeg gradnja nije moguća. U samom GUP-u postoji neusklađenost grafičkog i tekstualnog dijela i ta činjenica koristila se kao opravdanje za moguću buduću izgradnju ugostiteljskog objekta na Prvoj vodi.

Da nije pritiska javnosti, vjerojatno bi u skoroj budućnosti i došlo do izdavanja dozvola potrebnih za planirani objekt na Prvoj vodi, čiji je natječaj nedavno završio, a u kojem, između ostalog, stoji: "Konačno uređenje sa svojim prostorno-funkcionalnim
odrednicama treba biti ujedno i poticajni nukleus za kreiranje šireg urbanog konteksta sjevernog dijela poluotoka Marjan". 

Vizija poduzetnice Fani Horvat po pitanju Marjana je, kako kaže Srđan Marinić, zabrinjavajuća. Na sjevernom dijelu, točnije u uvali Bene, koncesiju nad ugostiteljskim objektom ima njen nevjenčani suprug Željko Kerum, prvi čovjek grada i ironično, prema statutu Društva (jedine institucije koja se brine za interese Marjana), njegov počasni predsjednik. Što u njihovim poslovno-devastacijskim maštarijama, urbani kontekst sjevernog dijela Marjana znači, bolje je i ne pomišljati.

Od nelegalne kupnje čestica gdje se nije koristilo pravo prvokupa pa do granice pomorskog dobra i sukoba interesa, Fani Horvat je igrala na kartu "odličnog poznanstva" s gradonačelnikom, kako je on sam definirao njihov odnos.

Nepravilnosti oko slučaja Prva voda, za koji je bolje upitati se je li ikoji dosadašnji korak u planu izgradnje ugostiteljskog objekta bio legalan, izašle su na vidjelo zahvaljujući građanskoj inicijativi. Od nelegalne kupnje čestica gdje se nije koristilo pravo prvokupa pa do granice pomorskog dobra i sukoba interesa, Fani Horvat je igrala na kartu "odličnog poznanstva" s gradonačelnikom, kako je on sam definirao njihov odnos.

Osim Prve vode, Kašjuna i Bena, gradnja je sadašnjim tumačenjem GUP-a još moguća na Institutu i ZOO vrtu. Marinić također upozorava na potrebu popisivanja svih objekata na Marjanu jer prema njegovim pretpostavkama na južnoj strani Marjana nalazi se osamdesetak objekata čija je legalnost upitna.

Pritisak je urodio sazivanjem izvanredne sjednice Gradskog vijeća koja će se održati u četvrtak s jednom točkom dnevnog reda - zaštita park šume Marjan. 

Nakon što su se nadležna ministarstva uskladila, slijedi za vidjeti hoće li gradska vlast odgovornost prebaciti na Županiju, ili će se među gradskim vijećnicima naći onih koji će poslušati volju građana i iznaći mehanizme zaštite Marjana.

Ključne riječi: Marjan
<
Vezane vijesti