H-Alter
 Tri švedska dnevna lista ukinula su mogućnost komentarisanja na svojim portalima, pošto su pojedini komentatori koristili tu funkciju za širenje govora mržnje

Listovi Dagens nyheter i Expressen prvi su, u ponedeljak 29. avgusta, zaključali svoje platforme za komentare, a već sledećeg dana na isti korak su se odlučili odgovorni u tabloidu Aftonbladet. Odluka čelnika kompanije Bonnier - kojoj pripadaju tri lista - ponukana je lavinom kritika zbog rasizma koji se ponekad javlja u komentarima čitalaca.

Tabloid Expressen jedan je od prvih sajtova koji je uveo blog za čitaoce i mogućnost komentarisanja članaka u realnom vremenu. Međutim, izgleda da je sa time završeno. Svaki komentar će ubuduće, prema najavama uredništva dnevnika Expressen, prolaziti kroz filter moderacije pre nego bude objavljen na portalu.

"Došlo vreme da stanemo na loptu i podsetimo naše čitaoce na uslove korišćenja koje su oni zapravo prihvatili", kaže glavni urednik Expressena Tomas Matson za portal Journalisten.se. On smatra da mogućnost komentarisanja i kritikovanja novinarskog rada na internetu predstavlja pozitivnu stranu interaktivnosti, ali dodaje da je nedopustivo ako neki čitaoci koriste tu mogućnost kako bi napadali druge ljude.

Čitaoci portala Dagensnyheter.se i aftonbladet.se moraće da sačekaju nekoliko nedelja dok portali ne pokrenu odgovarajuću platformu posredstvom koje će biti moguće da ostavljaju komentare tek kada navedu puno ime i prezime.

"Novim sistemom prijave, korisnici će se logovati posredstvom Facebook ili Google naloga, a postojaće mogućnost prijavljivanja preko verifikacije elektronske pošte. Na ovaj korak smo se odlučili zbog toga što do sada nismo rešili moderaciju komentara na zadovoljavajući način. U više navrata smo zapazili postove koji su grubo kršili pravila komentarisanja, ali koji su, ipak, ostajali na sajtu i po nekoliko dana. Takođe so imali problema i sa funkcijom prijave postova", naveo je Bjern Hedensje, urednik internet izdanja lista Dagens nyheter u autorskom tekstu.

Novi softver biće lansiran u oktobru, a Hedensje ističe da je privremeno gašenje funkcije komentara na njihovom portalu "neophodna i neprijatna" mera. "Ljudi, naravno, žele otvorenu i slobodnu debatu, ali s obzirom na to izvesne bezobzirnosti, odlučili smo se na ovaj korak", kaže urednik portala Dagensnyheter.se.

Potreba za stišavanjem komentara anonimnih internet korisnika postala je očigledna nakon dvostrukog napada Andersa Beringa Brejvika u kojima je u julu mesecu u Norveškoj ubijeno 77 osoba, izjavio je Jan Helin, glavni urednik dnevnika Aftonbladet. Međutim, ova odluka je izazvala negodovanje internet korisnika koji smatraju da svako ima pravo na svoje mišljenje bilo ono komunističko ili nacionalističko.

Privremenim ukidanjem komentara, portal Dagensnyheter.se nastoji da podigne kvalitet komentara na viši nivo i distancira se od postova u kojima se širi mržnja.

"Očekuje nas pad broja komentara, ali istovremeno i mnogo kvalitetnija debata", predviđa Bjern Hedensje.

Ključne riječi: internetski portal
<
Vezane vijesti