Ako vam je ležanje na cesti ispred nuklearke, bicikliranje nekoliko tisuća kilometara, raspravljanje o suverenitetu hrane ili antimilitarizmu na kišnom sjeveru privlačnije od mediteranske ljetne klime, proučite H-Alter-ov već tradicionalni pregled aktivističkih zbivanja po kontinentu ovoga ljeta.

Poljoprivredni akcijski kamp 2012. u Nizozemskoj: Vratimo hranu u naše ruke

Ako se želite upoznati s borbom protiv GMO-a ili s otporom industrijskoj poljoprivredi kojom dominiraju veliki agrobiznisi, planirati međunarodne kampanje o suverenitetu hrane i zaštiti sjemena, odite u Nizozemsku gdje se od 5. do 10. srpnja održava drugi Poljoprivredno-aktivistički kamp. Osim onih raspoloženih za direktnu akciju, organizatori iz ASEED-a pozivaju i sve koji žele u praksi raditi na proizvodnji hrane na održivi, klimatski neutralan i društveno osjetljivi način, jer bit će i raznih radionica gdje će se moći uprljati ruke. Kamp će se održati u Graafse Hofu, zajedničkom vrtu u Roosmalenpleinu u Den Boschu na jugu Nizozemske. Od vas se očekuje da ponesete šator i sudjelujete u troškovima prehrane.

6. Europski forum protiv nametnutih beskorisnih velikih projekata u Francuskoj

Dvadeset godina nakon velikog skupa u brazilskom Riju gdje su države preuzele obveze krenuti putem održivosti, na novom skupu u Riju raspravlja se o "zelenoj ekonomiji". Zelena ekonomija, smatraju organizatori skupa u Francuskoj, vodi u produženje komodifikacije i financijalizacije prirode i društva, iako živimo u kontekstu neviđene krize na svim poljima, ekonomskom, financijskom, društvenom, ekološkom. Ovaj će skup biti održan u formi tematskog foruma unutar Svjetskog socijalnog foruma s ciljem omogućavanja susreta, umrežavanja i osnaživanja tekućih otpora megalomanskim projektima. Svi uključeni u slične otpore pozvani su u Notre Dame des Landes od 7. do 11. srpnja.

Take Back the Land! u Škotskoj

postersml_0.png postersml_0.png

Ovo je pravi aktivistitički kamp koji se događa zbog otvaranja novih otvorenih rudnika ugljena u dolini Douglas na zapadu Škotske. 14. srpnja određen je za dan direktne akcije suprotstavljanja rudniku Glentaggart East. Ovaj je dio Škotske naime već jedan od rudarski najeksploatiranijih dijelova Europe s pet rudnika, a u planu je otvaranje još nekoliko novih. Organizatori kampa, Coal Action Scotland, smatraju da je riječ o tome da vladajuća klasa uništava lokalne zajednice za vlastitu financijsku korist.

Međunarodno okupljanje za prava životinja u Poljskoj

Od 13. do 15. srpnja u Tari, utočištu za konje u Poljskoj, nalaze se aktivisti zainteresirani za prava životinja.  Očekuje se dolazak tisuća aktivista koji će u tri dan aplanirati akcije prtiv krzna, lova, vivisekcije i sličnih načina mučenja životinja. Bit će organiziran kamp i tri veganska obroka na dan, a od sudionika će se očekivati neka participacija u troškovima. 

No Border Camp 2012 u Koelnu 

Oni koji sanjaju svijet bez granica okupljaju se u njemačkom Koelnu od 13. do 22. srpnja. Bit će to okupljalište onih koji se želi pozabaviti militarizacijom granica, postkolonijalizmom, kriminalizacijom imigranata, kršenjem slobode kretanja i ekonomskim posljedicama navedenih problema.

Ecotopia Biketour 2012. od Španjolske do Italije

map2012-e1336486022251.png map2012-e1336486022251.png

Ecotopia Biketour je privremena mobilna putujuća zajednica gdje članovi uče jedan od drugog živjeti svjesno svoga okoliša. Ovogodišnja biciklistička karavana vozi se čak 70 dana, od 9. srpnja do 16. rujna, od Barcelone preko južne Francuske i sjeverne Italije do Venecije. Godinama je Ecotopia Biketour za cilj imao Ecotopiu, kamp o kojem više pročitajte malo dalje u tekstu. Ove će godine preskočiti kamp, ali će putem posjetiti niz  eko sela, permakulturnih farmi, aktivističkih kampova i sličnih projekata i završiti na velikoj međunarodnoj konferenciji o  smanjenju rasta koja se održava od 19. do 23. rujna u Veneciji. Biketouru se možete priključiti na bilo kojem dijelu puta. Treba vam bicikl i šator, a participacija za hranu se plaća u eko-ima, valuti koja se izračunava u odnosu na životni standard u vašoj zemlji.

Rainbow Gathering u Slovačkoj
Dugino pleme nalazi se od 19. srpnja do 17. kolovoza u Slovačkoj. Ovo je okupljanje, kao i svih prijašnjih 29 prije, slobodno za sve i totalno nekomercijalno.  Rainbow skupovi su privremene zajednice, održavaju se uvijek u prirodi, prakticiraju se ideje mira, ljubavi, harmonije, slobode, kao alternativa konzumerizmu i kapitalizmu i tko zna čemu još. Ako vam vuče na hipije i 60-te godine, niste u zabludi, prvi je skup održan zapravo 1972. u Coloradu.

Antinuklearni kamp u Poljskoj: Protiv nuklearne energije - za energetsku demokraciju

Na Baltičkoj obali u mjestu Lubiatowo od 23. do 29. srpnja  skupina poljskih NVO-a organizira ovaj kamp pošto Poljska planira gradnju dvije nove nuklearke slično kao i Finska. 28. srpnja planiraj se i veliki prosvjedi u Gdanjsku. EYFA posebno poziva mlade iz Srednje i Istočne Europe, a rok prijave je 18. lipnja, pa požurite. Moguć je i povrat novca za putovanje.

Blokada nuklearke Olkiluoto i antinuklearni kamp u Finskoj


olkiluoto.jpg olkiluoto.jpg

Antinuklearni kamp već se tradicionalno održava u Eurajoki na zapadnoj obali Finske, ove godine od 6. do 13. kolovoza. Osobito ne propustite 11. kolovoza, dan kada će antinuklearni aktivisti već treću godinu za redom blokirati cestu koja vodi oko nuklearke Olkiluoto na otoku kraj zapadne obale. Nuklearka se zasad sastoji od dva reaktora, međutim treći je u fazi izgradnje. Taj će reaktor biti najveći na svijetu i unatoč problemima s gradnjom finska je vlast izdala istim kompanijama, TVO i Avena, dozvole za gradnju i četvrtog reaktora. Također, osim najvećeg reaktora, gradi se i prvo trajno podzemno skladište nuklearnog otpada. "Dok mnoge europske zemlje nakon Fukushime isključuju nuklearke, finska vlada povećava proizvodnju. Pridužite nam se u akciji da pošaljemo snažnu poruku državi i industrijama da ne mogu pretvoriti Finsku u rezervat nuklearne energije", poručuju organizatori.

Međunarodni antinuklearni ljetni kamp u Dobelnu u Njemačkoj

Od 30. srpnja do 3. kolovoza i u Njemačkoj se organizira antinuklearni kamp. Organizatori iz udruge Greenkids pozivaju da im se pridužite u planiranju novih kampanja i akcija, a dio aktivista će se nakon ovoga kampa prdidružiti aktivistima u Finskoj.

hunagarian_su_2012.png hunagarian_su_2012.png

Zelena akademija u Madžarskoj: Ne postoji planet B 

Nije baš grassroots, ali jest zeleno i blizu je Hrvatske. Zelena europska fondacija organizira ljetnu akademiju pod nazivom "Ne postoji planet B" u Tolyges Taboru od 31. srpnja do 4. kolovoza s nizom radionica i rasprava na zelene teme. 

Na stranicama Zelene europske fondacije možete pronaći pozive i za druge zelene akademije po Europi. U organizaciji Heinrich Boell Stiftunga Zelena akademija će se održati i u Hrvatskoj, na otoku Visu od 29. kolovoza do 2. rujna.

Ecotopia 2012 u Njemačkoj

I još jedna stvar koja se ovoga ljeta događa u Njemačkoj je najveći europski kamp ekoloških aktivista, Ecotopia 2012. Održava se u Jänschwaldeu od 1. do 26. kolovoza. Ovaj skup ekoloških entuzijasta prvi je put održan 1989. Stotine se skupe na jednom mjestu u prirodi i tijekom nekoliko tjedana pokušavaju živjeti održivo. To uključuje kompostne WC-e, solarna kuhala, vjetrenjače, bicikle, šatore, vegetarijansku lokalno uzgojenu hranu, mnoštvo radionica i razmjenu vještina. 

Klimatski kamp kraj Berlina: Za budućnost bez ugljena i atoma 

Osim nuklearki i klima je in ovoga ljeta. U njemačkom Lausitzu, 110 kilometara od Berlina, opet se održava Klimatski kamp, ovaj put od 11. do 19. kolovoza i pod sloganom "Za budućnost bez ugljena i atoma". Fokus će biti na CCS tehnologiji (Carbon Capture and Storage) i energetskoj sigurnosti. Aktivisti se protive upotrebi CCS tehnologije, koja se inače spominje i u vezi gradnje Plomina 3, jer smatraju da je samo izlika za nastavak uobičajenog prljavog posla. Mjesto za kamp nije slučajno odabrano, u posljednjem desetljeću samo u regiji gdje se održava kamp 30 000 ljudi je moralo iseliti, a sada iseljenje prijeti još tri sela zbog proširenja rudnika prljavog ugljena lignita.

Climate Action Camp, Leuven, Belgija 

Nakon Antwerpena prošle godine, kamp belgijske organizacije Climate Justice Action održava se ove godine u Leuvenu od 3. do 8. kolovoza.

Anarhističko okupljanje u Švicarskoj 


affiche_rencontre_inter._st._imier_v.3.jpg affiche_rencontre_inter._st._imier_v.3.jpg

Svi aktivisti iz raznih anarhističkih pokreta širom svijeta, i svi zainteresirani da saznaju nešto više o anarhizmu, pozvani su da prisustvuju skupu od 8. do 12. kolovoza u St. Imeru u Švicarskoj. Ovo anarhističko okupljanje bit će prilika da razmotrite povijest anarhističkog pokreta, njegove ideje, njegova dostignuća, njegove nade, njegove poraze, i šta ostaje danas; njegove bitke i one koje dijeli s drugima: antimilitarizam, antirasizam, antiseksizam, autonomno samoupravljanje, negativni rast, obrazovanje, feminizam, internacionalizam, nenasilje...

Besplatne radionice performansa, aktivizma i permakulture u Njemačkoj: Laboratory of Insurrectionary Imagination Lab of ii 

Laboratorij koji je inače u procesu započinjanja međunarodne utopijske škole umjetnosti života na permakulturnoj farmi u Velikoj Britaniji, vodi ovoga ljeta besplatnu radionicu performansa, aktivizma i permakulture u njemačkom Hamburgu od 12. do 19. kolovoza. Radionica je besplatna, ali za smješatja se morate sami pobrinuti. Ako ste se ikada poželjeli pridružiti armiji klaunova, bacati grude na bankare, pretvarati napuštene bicikle u mašine otpora ili graditi splav za zatvaranje termoelektrane, onda je ovo pravo mjesto za vas, upozoravaju organizatori.

Cyclocamp Leipzig 2012 u Njemačkoj

100px-cc_logo2.png 100px-cc_logo2.png

Još jedan biciklistički događaj, Cyclocamp 2012, održat će se u njemačkom Leipzigu od 28. kolovoza do 2. rujna. Gradit će se teretni bicikli, vozikati se po Leipzigu, gledat će se biciklistički filmovi pomoću energije proizvedene okretanjem pedala, i jesti veganska hrana skuhana na teretnim biciklima.

Međunarodni antimilitaristički kamp u Njemačkoj

GÜZ je jedno od glavnih mjesta u Njemačkoj koje služi pripremi rata. Ovdje naime njemačke vojne jedinice vježbaju prije odlaska u Afganistan ili neko drugo bojište. Prema organizatorima, GUZ je ogroman i jedva ograđen. "Želimo praktično pokazati da je moguće zaustaviti rat ovdje gdje on i počinje. Pozdravljamo sve oblike akcije koji mogu blokirati ili sabotirati vojne treninge", pozivaju organizatori u antimilitaristički kamp u Gefechtsübungszentrum Altmarku od 12. do 17. rujna. 

Treća međunarodna konferencija o negativnom rastu, ekološkoj održivosti i društvenoj jednakosti u Italiji

Treća međunarodna konferencija o negativnom rastu održava se u susjedstvu, u Veneciji od 19. do 23. rujna. Suočeni smo s neophodnošću dubinske promjene, promjene koja traži od nas da preispitamo na prvi pogled potpuno različita pitanja, a zapravo vrlo povezana, kao što su rad, dohodak, potrošnja, otpad, energija, tehnologija, mobilnost, obrazovanje, građanstvo.

venice2012.jpg

Tranzicijski kamp u Velikoj Britaniji 

Pokret tranzicijskih gradova počeo je u Velikoj Britaniji, a tamo se održava i ovaj tranzicijski kamp, od 5. do 7. listopada na farmi Wapsbourne u blizini Uckfielda u Sussexu. Od praktičnih radionica kao što je ona o izradi peći ili održavanju bicikla, ovo će biti događaj s obiteljskom atmosferom, sjedenjem oko vatre, pjevanjem pjesama, pričanjem bajki i općim veseljem. Možete podijeliti i neku svoju vještinu. Jesti će se vegetarijanska i veganska hrana sva uzgojena na organskim farmama u okolici, a jedina loša vijest je da se kamp plaća.

Ključne riječi: aktivizam
<
Vezane vijesti