Dodijalo vam je izležavanje na plaži, miris ulja za sunčanje, pečenog mesa europskih turista, pečenih srdelica i ćevapa, lakih romana iz EPH-biblioteke, i željeli biste sami sa sobom ovoga ljeta učiniti nešto pametno? H-alter vam nudi reprezentativni izbor posve drugačijeg sadržaja: Ecotopia u Turskoj, Biketour od Bugarske do Turske, klimatske kampove u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, PGA skup u Grčkoj, Europski socijalni forum u Švedskoj, ortakluke s raznoraznim 'ipijima što 'odaju goli... Navali narode, još malo pa nestalo!

Vješto kriju od nas, ali ipak jest istina: ljeto se ne mora provesti izležavanjem na plaži. Jadran će nam ionako zauzeti okupacijske sile, na plažama će se tiskati pocrvenjela tjelesa blijedih EU turista koje ćemo prebrojavati, prebrojavati, po glavi, po euru, po komadima sendviča i popijenih Coca-Coli. Ipak, ljeto nije propalo, i nisu baš svi Europljani na Jadranu. Ima ih nešto koji će posjećivati aktivističke događaje, ali i one manje aktivističke, a još uvijek alternativne. Kamo će ovi zadnji ići i kako da im se pridružite provjerite u H-alterovom antiturističkom ljetnom pregledu. 20. Ecotopia u Turskoj Ecotopia će se održati od 9 do 23. kolovoza u Sinopu u Turskoj blizu mjesta koje je određeno za konstrukciju nuklearne elektrane, tako da će glavna tema ove godine biti pitanja energije. Ecotopia je najveći kamp ekoloških aktivista i održava se već dvadeseti put. Ovaj je kamp obično postavljen u prirodi, spava se u šatorima i isprobavaju načini za održivi život, od kompostnih WC-a do kuhanja na solarnim kuhalima. Šareni je to festival gdje se sve odluke donose konsenzusom svih sudionika, hrana je vegetarijanska, a osim mnogobrojnih eko radionica ne manjka ni zabave. Organizirar je EYFA (European Youth For Action), organizacija sa sjedištem u Amsterdamu. Lokalna turska aktivistička organizacija, ovogodišnji suorganizator, je Ekolojik Utopyalar Dernegi. Plaća se participacija, ali preračunata u eco, valutu do koje se dođe pomalo kompliciranim izračunom i usporedbom životnog standarda kako bi svi mogli sudjelovati tako da nemate isprike da se ne uputite prema turskoj obali Crnog mora.

ecotopia11.jpg

Ecotopia Biketour od Bugarske do Turske Kako na festival održivog života nije održivo doći automobilom ili avionom skupina entuzijasta se uputi tamo biciklom. Ove godine početna točka je Sofija, a kreće se 5. srpnja. Pridružiti se možete na bilo kojoj točki puta od Sofije do Sinope. Sudionice i sudionici Biketoura isprobavaju život u nomadskoj zajednici, što je još jedan izazov dodan ovima koje smo već naveli u opisu Ecotopije. Putem se pridružuju lokalnim aktivistima i pružaju podršku njihovim akcijama. Klimatski kampovi u Velikoj Britaniji i Njemačkoj Klimatizacijski uređaji nisu dobri za klimu, pa ih u ovim kampovima sigurno nema, a što još nije dobru za klimu saznajte u Velikoj Britaniji ili Njemačkoj. Climate Camp 08 održat će se od 3. do 11. kolovoza u Kingsnorthu u Velikoj Britaniji. Povod je to što u vrijeme sve intenzivnijih klimatskih promjena vlada Velike Britanije i energetska korporacija E.ON planiraju sagraditi prvu britansku elektranu na ugljen. Klimakamp u Hamburgu će od 8. do 24. kolovoza biti smješten u blizu luke za ukrcaj ugljen i nekoliko tvornica zagađivača. 5th Peoples' Global Action skup u Grčkoj Peoples' Global Action (PGA) je ime međunarodne koordinacije radikalnih socijalnih pokreta i direktnih akcija koje se opiru kapitalizmu i zastupaju društvenu i okolišnu pravdu. PGA počinje s organiziranjem 1998. Na skupu koji će se održati u grčkoj Ateni od 20. do 27. kolovoza na dnevnom redu će biti: autonomni prostori i skvotiranje, patrijarhat, spol, radikalni feminizam, anti-represija, antimilitarizam, biotehnologija, okolišne borbe, antiglobalizacija, g8, DIY, fanzini, zemlja i autonomija, eko zajednice, indimedya alati, fleksibilnost... Skup će se održati na Sveučilištu Alexandroupoli, u blizini plinovoda i naftovoda te izbjegličkog kampa Venna tako da se planiraju i akcije.

pga8.jpg

Europski socijalni forum u Švedskoj Očekuje se da će više od 20.000 ljudi sudjelovati u 5. Europskom socijalnom forumu, okupljalištu za socijalne pokrete u Europi. Tijekom pet dana će se seminari i radionice miješati s kulturom, glazbom, aktivizmom i protestima u švedskom Malmou od 17. do 21. rujna. Participacija za individualne sudionike je dvadeset eura, a ako ste mlađi od 22 ili nezaposleni svega deset. Smještaj će biti organiziran u sportskim dvoranama, šatorima, a i u domovima švedskih aktivista. Učinimo drugačiju Europu mogućom! – Istok i zapad zajedno, gradi saveze za borbu i alternative, poručuju organizatori. Kampovi o migracijama u Turskoj i Njemačkoj Na granicama rastu zidovi i bodljikave žice, stotine Afrikanaca svake godine utopi se u pokušaju bijega od užasa kolonijalnog naslijeđa. Takve su nam slike u Europi dobro poznate, ali obično dolaze iz Španjolske ili Italije. Manje je poznato da je je udaljenost između obale kraj turskog Izmira i grčkih otoka svega nekoliko nautičkih milja, tako da Iračani, Iranci, Afganistanci, Somalijci i Sudanci ovdje traže svoju ulaznicu u rajsku tvrđavu zvanu Europska unija. I ovdje mnogi nastradaju i ne uspiju. Zbog toga će se NoBorder kamp održati u mjestu Dikili blizu Izmira od 25. kolovoza do 2. rujna. U raju za odmor na Egejskom moru aktivisti će razmjenjivati iskustva i pokušati podići svijest turske i europske javnosti o migrantima. Kako kažu: Nitko nije ilegalan, svi smo mi migranti. U blizini izbjegličkog kampa s grčke strane također će se održati NoBorder kamp, i to od 29. do 31. kolovoza u Patrasu. Kamp sa sličnom tematikom održat će se i u Hamburgu u Njemačkoj od 17. do 24. kolovoza. Naglasak će biti na charter- deportacijama u Afriku koje EU provodi sa hamburškog aerodroma. Provjerite: http://camp08.antira.info i http://www.noborder.org/archive_item.php?id=415

no_borderwebflyer.jpg

Rainbow skup u Srbiji Prije desetak godina jedan se Rainbow kamp održavao u Hrvatskoj. Slučaj je htio da baš u to vrijeme lutam okolicom Mazina, u nedođiji zadarskog zaleđa. Tada rijetki i uglavnom stariji stanovnici ispitivali su nas nismo li i mi s onim 'ipijima što 'odaju goli. Nikako mi nije bilo jasno što je to 'ipi i o čemu oni pričaju. Trebalo je proći neko vrijeme da napokon saznam što je Rainbow Gathering i o kome su to seljani pričali i da onda žalim za manjkom znatiželje i propuštanjem 'ipija. Rainbow Gatherings su privremene zajednice na otvorenom prostoru gdje se prakticiraju ideje mira, ljubavi, harmonije, slobode i zajednice kao svjesno izražene alternative konzumerizmu, mainstream kulturi, kapitalizmu i masovnim medijima. Prvi je Rainbow skup održan 1972. u SAD-u, a ovogodišnji europski Rainbow održat će se u Srbiji od 2. kolovoza. Utopijske ideje kombinirane s hipijevskom kulturom, može li veselije?

800px_rainbow_gathering_bos.jpg

Europski skup autostopera u Francuskoj Ako vam sve gore navedeno nije dovoljno, evo još jedne ideje za kraj: stopirajte do Pariza ovoga ljeta. 8. kolovoza na European Hitchhikers Day zakazan je sastanak svih europskih autostopera točno ispod Eiffelova tornja. Mnogi će krenuti iz Belfasta, Helsinkija, Berlina, Istanbula, a 1396 kilometara dijeli Pariz od Zagreba. Za tu udaljenost organizatori Pascal Dumont, Fabrice Renucci i Guillaume Mouton preporučuju polazak 6. kolovoza. Trebamo vas da uvjerite ljude da stopiraju i da povezu stopere, poručuju organizatori iz francuske udruge Nature Propre. Autostopiranje potiče ljude da imaju povjerenja, da dijele automobile umjesto da se sasvim neodrživo jedan čovjek vozi sam. Možda pridonesete da se ostvare riječi Hakima Beya, i umjetnost putovanja ponovo se rodi.

hitchhiking.jpg
<
Vezane vijesti