H-Alter
 Jedan od trenutno najzanimljivijih i svakako najhrabrijih europskih filmaša, danski istraživački novinar i redatelj Mads Brügger, kojeg nazivaju i "dokumentaristom čeličnih muda" u subotu 18. svibnja 2013. dolazi u Dokukino KIC predstaviti svoj zadnji film "Ambasador".

Nakon Crvene kapele za čije snimanje je stavio glavu u torbu u Sjevernoj Koreji, ovoga puta je u Ambasadoru raskrinkrao biznis dijamantima zapadnoeuropskih diplomata u Srednjoafričkoj Republici. Treba spomenuti i da je SAR je nakon prvih prikazivanja filma tražila od Danske Bruggerovo izručenje.

Na posebnoj masterclass prezentaciji s početkom u 17 sati u Dokukinu KIC,  Mads će publici približiti nastanak ovog nevjerojatnog filma u interaktivnom predavanju pod nazivom Ambassadors Selection - a Powerpoint Show. Iza jednostavnog naslova krije se puno puno više - dinamični i beskrajno duhoviti prikaz nastanka njegovih filmova, ali i istančani osjećaj za ironiju s velikom dozom nevjerojatne hrabrosti i potpuno sulude energije!

Brugger je u Danskoj prava novinarska i TV zvijezda, filmski festivali ga obožavaju, a struka iznimno poštuje. I to ne bez razloga. Napisao je nekoliko knjiga, objavljivao u brojnim novinama, producirao nagrađivane radio programe i vodio vrlo gledane TV emisije The 11th Hour i Deadline. U popularnom serijalu Danseh for Bush u Boratovskom stilu zezao se s Amerikancima, ali dokumentarističko priznanje stekao je s dugometražnim dokumentarcem Crvena kapela u kojemu je s lažnom kazališnom trupom otišao u Sjevernu Koreju i pod izgovorom kulturne razmjene između Danske i Koreje na izuzetno duhovit način uspio dotaknuti političke probleme te zatvorene zemlje na način na koji to nije napravio nitko do tada.

U najnovijem filmu, Ambasador - otišao je korak dalje. S lažnim papirima liberijskog konzula smjestio se u Srednjoafričkoj Republici s namjerom da raskrinka biznis dijamantima zapadnoeuropskih diplomata koji već godinama borave u SAR-u, jednoj od najkorumpranijih zemalja svijeta. Izuzetno napet film, često sniman tajno, ne samo da je ušao u urede najviših predstavnika vlade, već je pred (skrivenom) kamerom od visokih europskih diplomata uspio dobiti povjerljive informacije, kupiti lažne papire i provesti nekoliko mjeseci u zemlji, neprestano na granici prijetnje vlastitom životu.

Da ponovimo, subotnje (18.5.) popodne s Brüggerom počinje maserclassom u 17 sati, slijedi besplatna projekcija Crvene kapele u 19 h, a od 21 sat prikazujemo Ambasador, nakon kojeg slijedi razgovor s autorom koji će voditi novinar i publicist Velimir Grgić.