Foto: HINAFoto: HINAMađarski predsjednik Janos Ader danas je najavio referendum o prihvaćanju ili odbijanju obaveznih izbjegličkih kvota Europske unije koji će se održati 2. listopada. U priopćenju Janosa Adera piše kako će se na referendumu postaviti pitanje "Želite li da Europska unija ima pravo propisivati obavezno naseljavanje nemađarskih stanovnika u Mađarsku bez pristanka parlamenta?".

Po mađarskom zakonu, službena kampanja počet će 50 dana prije referenduma. Glasačko pravo ima osam milijuna Mađara sa stalnom adresom u državi, a mađarski državljani koji žive u inozemstvu moći će glasati poštom.  

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto pozvao je u nedjelju Europsku uniju da okonča "agresivnu" migracijsku politiku koja je, po Službena kampanja počet će 50 dana prije referenduma, a glasačko pravo ima osam milijuna Mađara sa stalnom adresom u državinjegovoj ocjeni, "protivna volji Europljana", te je ustvrdio da europski političari zanemaruju mišljenje javnosti i da su izbjegličke kvote koje nameće Bruxelles toliko važno pitanje da se o njemu moraju izjasniti mađarski birači. 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predložio je da zemlje EU zbrinu ukupno 160 tisuća izbjeglica koje će se razmjerno rasporediti po zemljama članicama obveznim izbjegličkim kvotama, a u protivnim im prijeti plaćanje kazni. Protiv tog plana glasale su Mađarska, Češka, Rumunjska i Slovačka.

Plan Europske unije o relokaciji izbjeglica uspostavljen je lani kada je više od milijun ljudi ušlo u Europu, uglavnom ciljajući Njemačku i sjeverne zemlje. Mađarska je bila glavni ulaz u zonu Schengena sve dok premijer Viktor Orban nije podignuo žičanu ogradu prema Hrvatskoj i Srbiji.

Ključne riječi: izbjeglice, mađarska, Europska komisija
<
Vezane vijesti