H-Alter
Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscTalijanski su sindikati prošli tjedan odbili ukrcati teret na saudijski brod koji nosi oružje, u znak protesta protiv rata u Jemenu. Lučki radnici stupili su u štrajk, odbijajući raditi dok brod ne napusti luku u Genovi. Brod je bio napunjen oružjem u Belgiji, i prije pristajanja u Italiji uspješno je blokiran od preuzimanja dodatnog oružja i u francuskoj luci, zahvaljujući sličnom prosvjedu.

"Radnici u Genovi su se pobunili, mi smo grad s pacifističkom tradicijom. Brod koji pristaje u našoj luci kako bi ukrcao opremu koja bi se mogla koristiti u sukobu u kojem ginu brojni civili poput onog u Jemenu - jednostavno ne možemo biti dio toga. Najmanje što možemo jest napraviti ovu blokadu", izjavio je jedan od radnika.

"Nećemo biti suučesnici u onome što se događa u Jemenu", poručili su sindikalni čelnici u zajedničkoj izjavi. Lučki dužnosnici kasnije su potvrdili kako generatori koji bi mogli biti upotrijebljeni u vojne svrhe, i zbog kojih su prosvjednici inicirali blokadu, neće biti ukrcani na brod. Brod je prvo napunjen oružjem u Belgiji, ali je prije pristajanja u Italiji uspješno blokiran od preuzimanja dodatnog oružja i u francuskoj luci, zbog sličnog prosvjeda.

UN opisuje rat u Jemenu kao najgoru humanitarnu katastrofu u svijetu danas, a očekuje se da će broj poginulih do kraja ove godine preći brojku od 230 tisuća. Nedavno objavljeno Izvješće Visokog povjerenika za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR) donosi podatak da je u Jemenu u 2018. godini svaki tjedan ubijeno ili ozlijeđeno gotovo stotinu civila. 

Ključne riječi: prosvjed, Bliski istok, rat, jemen, otpor
<
Vezane vijesti