Foto: FAH<br>Foto: FAH
Pučka pravobraniteljica Lora Vidović izabrana je za predsjedanje Europskom mrežom nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI), čime su napori Ureda pučke pravobraniteljice u zaštiti i promociji ljudskih prava dobili još jednu potvrdu na međunarodnoj razini, priopćeno je iz tog Ureda.
Nakon odluke članica Mreže na Općoj skupštini održanoj 1. prosinca u Utrechtu, Vidović je izjavila kako joj je drago što je njihov rad prepoznat i što su dobili  povjerenje kolega za vođenje Mreže više od 40 institucija diljem Europe, koje zajednički rade na istom cilju - zaštiti i promociji ljudskih prava.
 
"Naša nova uloga doprinijet će jačanju zaštite građana u Hrvatskoj, jer će napori za rješavanje njihovih problema dobiti snažniji glas na međunarodnoj razini. Također ćemo imati priliku neposrednije prikupljati dobre prakse drugih zemalja, ali i prenositi ostalima vlastita uspješna iskustva", rekla je Vidović.
 
Djelovanje Mreže uključuje napore na području ekonomskih i socijalnih prava, azila i migracija, prava starijih osoba, prava osoba s invaliditetom, slobode govora i mnogih drugih ljudskih prava.
 
Predsjedanje Mrežom, zauzimanjem čelnog mjesta njegovog Europskog koordinacijskog odbora, podrazumijeva predsjedanje godišnjim sastancima Skupštine i upravljanje Glavnim tajništvom. Također uključuje povezivanje Mreže s Međunarodnim koordinacijskim odborom nacionalnih institucija za ljudska prava (ICC) pri Vijeću za ljudska prava UN-a, pa će Vidović biti i članica Biroa ICC-a. 
 
Vidović će predsjedanje Mrežom započeti u ožujku 2016., kada će obavljanje dužnosti preuzeti od Alana Millera, predsjednika škotske Komisije za ljudska prava.
Ključne riječi: pučki pravobranitelj
<
Vezane vijesti