Maja Jukić, foto: HRTMaja Jukić, foto: HRTSlučaj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja se savršeno uklopio u bespuća društvenih zbiljnosti koja nas sve više upućuju na činjenicu da je ova zemlja uzgojena na privrednom kriminalu i poltronizmu. U tom kontekstu, Maja Jukić, kraljica ove maturalne zabave, igra jednu od klasičnih hrvatskih uloga.

Po prvi puta u povijesti Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja dovedeno je u pitanje adekvatno plaćanje minulog rada i to unatoč činjenici da je cijena studentske satnice za ovu akademsku godinu već obrušena ravno za trećinu

Propusti u poslovanju, nepravilnosti u radu, afere, medijska prašina, pa čak i glupost nisu nikakva nepoznanica u skoro desetljetnom funkcioniranju kompleksnog kolektiva kakav je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ali neosporan novitet je svakako konceptualni kretenizam koji je na velika vrata u tu instituciju uvela njegova sadašnja ravnateljica Maja Jukić. Naime, osim samog nerazumijevanja procesa funkcioniranja državne mature, što je razvidno, u najmanju ruku iz njene zbunjenosti nagomilanim prekovremenim satnima, po prvi puta u povijesti ove ustanove, dovedeno je u pitanje i adekvatno plaćanje minulog rada i to unatoč činjenici što je cijena studentske satnice, zaslugom dotične i njenih pojedinih suradnika, za ovu akademsku godinu, već na samom njenom početku, obrušena ravno za trećinu. Točnije s njenih trideset kuna po satu na dvadeset u istim apoenima.

U ovom kontekstu, naravno, sada možemo razglabati o ekonomskoj situaciji, socijalnoj osjetljivosti te njima prilagođenim visinama honorara kao i o svim sličnim floskulama kojima se inače vlasti služe onog trenutka kad im se gologuzi obrazi nasuču pred lice javnosti, ali ono preko čega se nipošto ne smije olako prijeći, definitivno je zatiranje ljudskosti koje se jasno zrcali u obezvrjeđivanju nečijeg rada. Štoviše, u ovom kontekstu radnici su čak proglašeni muljatorima, uzurpatorima i prevarantima kojima je promptno uručen otkaz, kao jasan odgovor na njihov punokrvni zahtjev za isplatom zasluženog iznosa, što gospođu Jukić diže na jedan izrazito visok nivo bešćutnosti koja u našem domaćem institucionalnom nasilju nipošto nije rijetkost, ali ono malo preostale ljudskosti se, naivno, uvijek iznova neugodno iznenadi.

Žrtve su oni koji su kroz višemjesečne napore obavljali posao u kojem i najmanji pad koncentracije može uzrokovati neslućene probleme za buduće brucoše

Tako su ovog puta žrtve tog iznenađenja, kao što ovih dana imamo priliku vidjeti, i studenti te određeni djelatnici NCVVO-a koji su sudjelovali u procesu pripreme i provedbe ljetnog roka ovogodišnje državne mature. I to unatoč njihovim višemjesečnim naporima i besprijekorno odrađenom poslu koji se, iz osobnog iskustva znam, počesto manifestira kao čista administrativna pirotehnika u kojem i najmanji pad koncentracije može uzrokovati neslućene probleme za buduće brucoše, jer gubitak i jednog osamdeset gramskog papira od dvanaest i pol tona ispitnog materijala, koliko ljetni rok u prosjeku iznosi, može neminovno značiti šah mat za maturanta pri njegovom upisu na fakultet, a samim time možebitno i za njegovu daljnju budućnost.

Tu se naime, za one koji eventualno nisu shvatili, radi o čistoj odgovornosti za sudbine djece, koja u potrazi za svojom društvenom afirmacijom neminovno moraju prijeći preko znoja i nesanice operativnog kolektiva zaposlenog na državnoj maturi, kojemu se sada eto, nakon još jednog odgovorno obavljenog posla, doslovno pljuca u lice budalastim izgovorima o nekakvim neusklađenostima evidencija u čijem je omjeru napadnuto prije svega njihovo dostojanstvo, a potom zagubljene i njihove mukotrpno zarađene dnevnice.

Jasno, ovaj slučaj nije iznimka, on se gotovo savršeno uklopio u bespuća društvenih zbiljnosti koje nas svakim danom sve više upućuju kako ova zemlja uzgojena mahom na privrednom kriminalu i poltronizmu na svim njenim razinama, dolazi do ruba svojeg povijesnog ivičnjaka, iza kojeg se ne nalazi ništa drugo doli duboka humanistička provalija. U tom kontekstu, kraljica ove maturalne zabave, gospođa Maja Jukić, preko obezvrjeđivanja tuđeg rada, igra jednu od klasičnih hrvatskih kokošarskih uloga.

<
Vezane vijesti